Her şey mevsiminde ve zamanında guzel. Kış mevsiminin vazgecilmezleri arasında olan balık kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yuksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek cok hastalıktan korunmada etkili olan vucudumuza dışarıdan almamız gereken EPA ve DHA coklu doymamış yağ asitlerinden oldukca zengindir. Ayrıca, kan damarlarının yuzeyini genişletip dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olması nedeniyle son yıllarda cocuklarda gorulme sıklığı artan astım hastalığına karşı direncin arttırılmasında onemli etkilere sahip olduğu bildirilmektedir. A vitamini, D vitamini K vitamini ve B grubu vitaminleri acısından da oldukca zengindir olan balığın ozellikle D vitamini icermesi kış mevsiminde guneşli gun sayısının azalması ile birlikte azalan D vitamini ihtiyacımızın bir kısmının karşılanmasına yardımcı olmakta.
Balık tuketimi ulaşılabilirlik kadar kulturel faktorlerden de etkilenmektedir. Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Orgutu’nun 2013 yılı verilerine gore ortalama bir Japon, ortalama bir Amerikalı ya da İngiliz’e gore uc kat daha fazla balık yerken; Maldiv vatandaşları ise bir Japon’a gore yaklaşık uc kat daha fazla balık tuketiyor. Ulkemizde tuketilen balık miktarı yılda sadece 8 kg olup bu miktar dunya ortalamasında 16 kgdır.
Balık tuketimi sadece yetişkinler icin onemli olmayıp cocukların beyin gelişimi icin onemli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengin olduğu icin ozellikle 1-3 yaş arasında haftada en az 1 kez duzenli olarak tuketilmelidir. Aynı zamanda gebelik doneminde de bebeğin beyin gelişimi icin gebe kadınların tuketmesi gereken e onemli besin maddesidir.


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]