Kalbimizin kanı pompalamak icin yaratılmış 4 odası mevcuttur. Bunlardan 2 tanesi ust kısımda bulunur ve kulakcık (atriyum) olarak adlandırılırlar, diğer ikisi ise alt tarafta bulunur ve karıncık (ventrikul) olarak adlandırırılırlar. Bu odacıklar birbirlerinden kas ve bağ dokusu iceren duvarlar ile ayrılırlar. Bu şekilde kan devirdayımı eksiksiz olarak sağlanır. Ancak sıklıkla doğumsal olarak bu ayrımı yapan duvarlarda kucuk acıklıklar olabilmektedir. Coğu cocukluk cağında kendiliğinden kapansa da bir kısmı erişkin yaşa kadar acık kalmakta ve hatta gozden kacarak ciddi kalp sorunlarına neden olmaktadır.
Atriyal Septal Defekt olarak acıklanan ASD hastalığı da işte bu sorunlardan bir tanesidir. Kalbin kulakcıklarını birbirinden ayıran dokudaki irili ufaklı acıklıklara ASD denilmektedir. Cocukluk cağında yakalanmamışsa uzun yıllar sessiz olarak seyreden bu hastalık toplumumuzda nadir gorulmemektedir. Ozellikle cocukluk yaşlarında spor aktivitelerede geri kalınması, yaşıtlarına gore fiziksel buyumesinde geri kalma, nefes darlığı, nefes yetmemesi, carpıntı şikayetlerine neden olmaktadır. Bu yaşlarda tanısı konulamayan ASD vakaları sıklıkla sessiz seyretmekte ve ciddi bir kalp yetmezliği yada pıhtı atması ile karşımıza gelmektedirler. Sağ kap boşuklarında yavaşlayan kanın icinde oluşan kan pıhtıları bu delik uzerinden sol kalbe gecerek vucudumuzun her hangi ibr organına ait atar damarı tıkayabilmektedir. Ozellikle beyin damarlarında olan bu olaylar sonucunda İNME dediğimiz durum meydana gelmekte ve yaşamamızı tehdit etmektedir.
Ozellikle cabuk yorulma, carpıntı, nefes darlığı yada nefes yetmemesi ve goğus ağrıları olan genc erişkinlerin bu konuda kendilerini değerlendirilmek uzere doktora başvurmaları gerekmektedir. Basit bir ekokardiyografi ile şuphelenilen ASD varlığından, yutturularak yapılan ekokardiyografi yani TOE (transozafagiyal Ekokardiyografi) ile kesin tanı konulabilmektedir. Bu esnada Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanınızın kararı ile delik ne şekilde kapatalıcak yada kapatılıp kapatılmayacağı hakkında karar verilmektedir.
Bu tip kalp delikleri tıbbi yetkinliği olan hastanelerin kateter laboratuarında basit bir kalp damar anjiyografisi gibi bir metod ile kapatılabilmektedir. Yaklaşık 1 saat suren bu işlem esnasında hasta uyutulmakta ve hicbir şey hissetmemektedir. Kasık atar ve toplar damarından kalbe ulaştırılan borucuklar yardımı ile delik uzerine bir cihaz yerleştirilmekte ve delik kapatılmaktadır. Bir gunluk hastane yatışı sonrası hasta eve taburcu edilebilmektedir. Eğer delik kateter yardımı ile kapatılamıyorsa bu durumda cerrahi olarak kapatılması gerekebilir.
Ozellikle ileri yaşlarda başımıza acacağı ciddi ritm bozuklukları, kalp yetmezliği ve pıhtı atması olaylarının onune gecilebilmesi icin ifade edilen şikayetleri olan kişilerin en ksıa surede bir kardiyoloji uzmanına muayene olmasında ciddi fayda olacaktır.
[h=2]İstanbul Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalp deliği atriyal septal defekt
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalp deliği atriyal septal defekt