Kalori sayarak zayıflayabilir miyim?Yaktığından daha az enerji al ve kilo ver; kilo vermenin en nihai ve basit denklemi gibi soylenen bu soz aslında tamamen YANLIŞ!
Yediğim her şeyin kalorisini sayayım, az kalori alayım hemen zayıflayayım duşuncesi en yaygın efsanelerden. Ancak bu kadar basit ilerlemiyor vucudumuzun dongusu. Yediğiniz besinin karbonhidrat, protein ve yağ oranları devreye giriyor bu noktada.
Duşunun ki eşit kalorilerde tavuk ve pasta yediniz. Pastadan karbonhidrat, yağ almışken tavuk yediğinizde protein ağırlıklı bir enerji almış oluyorsunuz. Tavuktan aldığınız proteinlerin termik etkisini varsayarsak kısa surede vucut yakmaya başlıyor, ancak aynı durum pasta icin gecerli olmuyor ve alınan enerjinin bir kısmı yağ olarak depolanıyor.
Gercek şu ki bireylerin kalori alımının sayısal değeri, vucut bileşenini etkileyen tak faktor değildir. Aslında dikkat edilmesi gereken en az 4 faktor bulunmaktadır;
1.Alınan Besinin Termik Etkisi
Besinin termik etkisi sindirilme,emilme ve ozumsenme aşamalarında ihtiyac duyulan enerji miktarının yanı sıra gıda sindirildiğinde merkezi sinir sisteminin metabolizma uzerindeki uyrarıcı etkisi sonucu harcanan enerjiyi olcer. Uc makrobesin arasında(karbonhidrat,protein,yağ) protein en yuksek termik etkiye sahip olandır.
2. Alınan Besinin Lif Iceriği
Kimyasal yapısından dolayı lif bir karbonhidrat olarak sınıflandırılır, ancak diğer karbonhidratlardan farklı olarak lif kısmen sindirilemeyen bir gıdadır. 1 gram lif 4 kalori olsa da bu kaloriler sindirilmeyecek ve vucutta emilmeyecektir. Dolayısıyla 300kalorilik barbunya(3 te biri liften oluşur) tukettiyseniz yaklaşık 100 kalori sindirim borunuzda sindirilmeden yol alacaktır.
3.Alınan Besinin Glisemik Indeks Ve İnsulin Miktarı
İnsulinin temel gorevi glikozu(şeker) cizgili kaslara taşımak olsa da diğer pek cok besin bileşenini de gerekli depolama alanlarına taşır, buna yağ da dahildir. Karbonhidrat tuketimi fazla insulin salgılanmasına ve yağlı gıda tuketimi kandaki lipid seviyesinin artmasına sebep olduğu icin bu ikili beraber tuketildiğinde yağ Depolanması tetiklenmektedir.
4. Oğunlerin Miktarı, Sıklığı Ve Zamanı
Aşırı ve dengesiz oğunler, vucudun bir daha ne zaman gıda alınacağını kestirememesinden dolayı alınan gıdayı depolamaya teşvik eder. Aksine daha az ve sık oğunler yağ kaybında artış ve alınan besinin daha iyi kullanılmasını sağlar. Aynı zamanda yatmadan hemen once tuketilen fazlaca karbonhidrat insulin salınımını artırır, gecelik yağ yakımını engeller ve uyku sırasında yağ depolanmasını artırır.
Gorduğunuz gibi kişi gunluk olarak nispeten daha az kalori tuketebiliyor olabilir, ancak aynı zamanda yağ depolamayı tetikliyor da olabilir.Kotu gıda tercihi, makrobesinleri verimsizce birleştirmek, dengesiz ve duzensiz gıda tuketimi zayıflama surecince yapılan hatalardan sadece bazıları.
Burda ne kadar kalori aldım yerine hangi besin grubundan ne aldım sorusu sorulmalı. Sağlıklı bir beslenme planında gunluk alınan enerjini %50-60'ı karbonhidratlardan, %12-15'i proteinlerden, %25-30'u yağlardan olmalıdır.Bu oranlar sağlandığı surece sağlıklı bir beslenmeden soz edilebilir ve ancak bu şekilde sağlıklı bir kilo kaybı mumkun olabilir.
Yani gun icinde 1000 kalori aldım diye sevinirken hepsi yağa donuşebilme potansiyelinde olan besinleri tuketirseniz kilo vermeniz mumkun olmaz, hem de ac kalmış olursunuz. Ancak sağlıklı bir şekilde aldığınız 1500 kalorinin bir kısmı siz daha yerken yakılmaya başlayabilir.
Kalori sadece kalori değildir, unutmayın. Kilo vermek asla az kalori almak değildir, bunu kendinize yapmayın yapanlara da yaptırmayın.
[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalori sayarak zayıflayabilir miyim?
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalori sayarak zayıflayabilir miyim?