Huzurevlerindeki beslenme durumu yaşlı bireylerin sağlığını hem psikolojik hem fizyolojik acıdan etkiliyor
Huzurevinde kaliteli menulerin tuketilmesi, yaşlı bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda sağlıklı noktalara ulaşmasını sağlayacaktır.
Yaşlı bireyler huzurevlerinde kaldıkları sure boyunca yeterli ve dengeli beslenemezler ise; pek cok hastalığın oluşma riski de artacaktır.
Yetersiz ve dengesiz beslenen yaşlıların bağışıklık sistemi yeterince guclu olmadığından cok cabuk hastalanırlar. Ayrıca; halsizlik, baş ağrıları başta olmak uzere ceşitli ağrılar, mutsuzluk, uyuşukluk, sinirlilik ve huysuzluk bu kişilerde cok sık gorulur.
Huzurevinde kaliteli hizmet icin kaliteli beslenme hizmetinin sağlanması şart
Aslına bakarsanız bir huzurevinde yaşlı bireylerin memnuniyeti acısından sağlanması gerekli olan az sayıda kıstas vardır. Bunlar esas olarak: Huzurevinde yaşlı bireye gosterilen saygı ve ilgi, yeme-icme hizmetinin kalitesi ve huzurevinin sağladığı diğer ana imkÂnlar (oda koşulları gibi) . Bu faktorlerin onem sırası kişilere gore değişmekle birlikte pek cok kişinin ortak beklentisi kaliteli bir yemek hizmetidir. Hatta pek coğu sadece bu konu uzerine bile odaklanabilmektedir.
Huzurevi yoneticileri ve yemek şirketleri yemek hizmetine gerekli onemi vermeli
Huzurevlerinin yaşlı bireylere sağladıkları imkÂnların en onemli basamaklarından birini yemek/beslenme hizmeti oluşturmaktadır.
Bu yuzden hem huzurevi yoneticileri hem de huzurevine yiyecek sağlayan yemek şirketleri bu konuya gerekli onemi vermelidir.
Huzurevleri icin menu planlama farklı bir uğraş gerektirir
Huzurevleri icin menu planlarken pek cok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yuzden huzurevleri icin menu planlanması, ince calışılması gereken bir alandır. (Tıpkı kreşler icin menu planlamada, işciler icin menu planlamada, vs. olduğu gibi)
Huzurevi menuleri planlanırken pek cok faktor ozenle goz onunde bulundurulmalıdır. Bu faktorleri kabaca sıralamak gerekirse;
Planlanan menuler ile yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak (menulerde esas amac bu olmalıdır.)
Menulerde yer alan yemeklerin yaşlılara uygun, kolay ciğnenir ve yutulur ozellikte olmasını sağlamak
Yaşlı bireylerin tercihlerine ve zevklerine uygun olan yemekleri menuye yerleştirmek (kişilere anketler yapılarak hangi besinlerin daha cok istendiği sonucuna varılabilir.)
Planlanmış olan menulerin porsiyon buyukluklerini yaşlı bireylere uygun olarak ayarlanmak
Menuleri planlarken yaşlı bireylerin hastalık durumlarını goz onunde bulundurulmak
İlac-Besin etkileşimine dikkat ederek menuleri planlamak (huzurevinde kalan bireylerin coğu tansiyon ilacı, kan sulandırıcı ilaclar kullanmaktadır gibi.)
Menulerde yer alan yiyecekleri ceşitli kazalara yol acmamak icin yaşlı bireylere uygun şekilde servis etmek (Yemekler masaya servis yapılmalıdır.)
Yaşlı bireylerin menude yer alan yiyecekleri tuketmelerini sağlanmak(Belki bir bakıcı yardımıyla)
Yaşlıların memnuniyetini sağlamak
En kaliteli ve sağlıklı menuler bir Diyetisyenin planladığı menulerdir
Huzurevlerinde yaşlılara sunulacak menulerin planlanması icin Diyetisyenlere onemli gorev duşmektedir. Diyetisyen tarafından hazırlanan menulerin tuketimi ile yaşlı bireylerin sağlık durumları kontrol altına alınacak, yaşam kaliteleri arttırılmış olacak, yaşlı bireylerde fizyolojik doyumun yanında psikolojik doyum da sağlanmış olacaktır.
Sağlıklı ve Formda Kalın …
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kaliteli menulerle huzurevinde mutlu ve sağlıklı yaşlılık
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kaliteli menulerle huzurevinde mutlu ve sağlıklı yaşlılık