Gunumuzde kabul edilen onemli koroner kalp hastalığı risk faktorleri şunlardır.
1- Yaş (erkeklerde 45 yaşından buyuk olmak, kadınlarda 55 yaşından buyuk olmak veya erken menopoz)
2- Aile oykusu (birinci derecede akrabalardan erkekte 55, kadında 65 yaşından once koroner arter hastalığı bulunması
3- Sigara iciyor olmak
4- Tansiyon yuksekliği (kanbasıncı >140/90 mm Hg veya tansiyon tedavisi goruyor olmak)
5- Kolesterol ve kotu huylu kolesterolun (LDL) yuksek olması:total kolestrol 200 mg dan yuksek olması LDL – kolestrol 130 mg dan yuksek olması
6- Duşuk HDL –İYİ HUYLU KOLESTEROL un değeri 40mg ın altında olması
7- Şeker hastalığı bir risk faktoru olmanın yanısıra, koroner kalp hastalığı varlığına eşdeğer bir risk taşıdığından risk değerlendirmesinde ayrı bir yeri vardır.
Bu risk faktorlerinin yanı sıra kalp hastalığının gelişmesinde obezite, atorejenik beslenme (doymuş yağlardan zengin gıdalarla) ve hareketsiz yaşam da cok etkilidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme kalp damar hastalıklarının onlenmesinde veya genetik koroner kalp hastalığının gec gelişmesinde onemli rol oynar .
Koroner kalp hastalığından koruyucu diyet; kan yağlarının duşmesinin yanı sıra ŞİŞMANLIĞIN, insulin direnci gelişmesinin onlendiği, tip II diyabet, hipertansiyon riskinin azaltıldığı sağlıklı bir beslenme olarak algılanmalıdır.
[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalbini sev kalp yaşını gencleştir
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalbini sev kalp yaşını gencleştir