Dostlarım, zamanında yani benim hatırladığım kadarıyla 8-9 yaşlarında 300 gram ekmek 50 kuruş falandı. Peki şu anda, 1 TL'ye 200 gram ekmek alınmıyor.
Turk lirası değer kaybediyor, bunun ilk nedeni de Turk lirasının hacminin artması. Biraz acayım, dediğim zamanlarda asgari ucret 150 TL falandı şu an, net 2300 gibi bir meblağ oluyor. Şimdi bir de şoyle bakın, zamanında ekmek 50 kuruşken şu an, 2'ye dayanıyor. Tamam en basit şekilde
Anlatayım, kimse de para olmadığını duşunun; sonuc olarak para değerli, kimse parayı elde edemeyecek durumda, bundan dolayı da ekmek 5-10 kuruş olur ki ekmek satan insanlarda ailesini gecindirebilsin. Şimdi bir de şoyle duşunun herkes de para cok fazla var, paranın bir değeri yok cunku siz 1 ekmeği 1 kuruşa alacağınıza 100 TL'ye alıyorsunuz ki ekmek satan insanlar ailesini gecindirebilsinler diye. Hic duşundunuz mu? Biz para basıyoruz o zaman dış borcları niye odemiyoruz? Sonucta istediğimiz kadar para basabiliriz. Arkadaşlar bunu duşunen biri ona oğretilmediği surece aynı nesle aynı bilgiyi verir ve cahilliğini surdurur. Dostlarım para basmak piyasaya para enjekte etmek demektir az once anlattım ve fazla para olursa paranın değerinin kalmayacağına değindim, bundan dolayı da merkez bankası kafasına gore para basamaz.
Paranın fazla olmasının yaratacağı kotu etkenler:
Faizler yukselir.
Dolarizasyona yol acar (Kendi ulke para birimini tercih etmemeye denilir.)
Paranın satın alma gucu duşer.
Son olarak enflasyon tavanlar (mal ve hizmet oranının kafayı yemesi.)
Yazımı bitirmeden once bir şeye değinmek istiyorum. Amerika nasıl dunyanın en guclu ulkesi.
Dostlarım, dunyadaki, tabii anlaşmaya gore, coğu alışveriş rezerv para ile yapılıyor. Tahmin edin rezerv para hangi para birimi, tabii ki de dolar. Amerika'da dolar basıyor, hem de karşılıksız, istediği kadar para basıyor.
Turk lirasının zaman gectikce değer kaybetmesi
Yatırım Araçları0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Ticaret ve Dijital Alışveriş
- İnternetten Para Kazanma
- Yatırım Araçları
- Turk lirasının zaman gectikce değer kaybetmesi