Merhaba, uzun suredir var olan mining furyası uzerine bende araştırma yaptım ve en sonunda kendi bilgisayarım uzerinden denemeler yaptım bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Kesinlikle bir oneri değildir tamamen deneyim aktarmak amacı ile yazılmış bir yazıdır, işi surekli şekilde yaptığınız taktirde vergilendirmeniz gerekebilir. Yazılan şeyleri yatırım tavsiyesi olarak almayın.

Oncelikle benim elimde iki adet RX470 4 GB ekran kartı vardı. Bu kartlarla kazım yapmadan once birkac konuya odaklandım:

Bir Rig toplamadan kendi sistemimde mining yapabilecek miyim ve sistemim bunun icin yeterli olacak mı? Gelir giderleri karşılayacak mı, kar elde edebilecek miyim? Mining yaparken bilgisayarımı kullanabilecek miyim?
Sırayla soruları cevaplamak istiyorum.

Sistemim Mining Yapmak icin Yeterli Oldu mu?
Cevap acıkca hayır, geliştime yapmam gerekti. Aslında iki ekran kartı taktığım icin yeterli olmadı. Sorun PSU ile alakalıydı. Diğer sistem birleşenlerim yeterince gucluydu ve işlemci dahil sistemde mining yapılabilen her donanım ile mining yaptım. Tabi oyle olunca PSU iflas etti, dandik bir PSU aldım ve oda 15 dun idare etti. Kesinlikle soyleyebileceğim bir şey var oda PSU yuzunden zarar ettim. Bu iş icin kesinlikle iyi bir PSU kullanmalısınız. PSU'nun iyiliğide ve kotuluğude kazım esnasında ortaya cıkıyor. Kesinlikle iyi bir PSU kullanın. Benim tam olarak kara gecmeye başladıktan sonraki sistemim aşağıdaki gibidir:

Xigmatek 650W Full Moduler 80+ Bronze Sertifikalı Guc Kaynağı​ Corsair 110R Kasa​ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz'ye sabitli şekilde calışan ve voltaj ayarları elle deneme yanılma ile bulunmuş işlemci.​ ASUS TUF B450 PLUS GAMING Anakart​ ASUS RX470 Mining Edition (Oyun vb. işler icinde bu ekran kartı kullanıldı) X2​ Sistem bu şekildeydi ve ekran kartlarını optimum ısıda ve kazım değerlerinde calışacak şekilde ayarladım. OC ayarları icin geceleri uyumadım ve en sonunda optimum ayarları buldum. İşlemcide aynı şekilde kazım yaptı. Windows işletim sistemi kullanıldı. İşlemci Monero, Ekran Kartları Raven Coin kazdı.

gelir Gider Dengesi Nedir?

Direk soylemem gerekirse kar ettim. Tabii ki bu kadar kolay soylenemez. İnternet uzerinde kullandığım kartları ararsanız aldığım kazım değerlerinin ustunde kazım değerleri gorursunuz. Bazı kartlar icin yanlış değerler veriyor siteler. Ben ekran kartları ile toplamda 15M/h ustu, işlemci ile ise 7000 H/s civarı kazım yaptım. Kullandığınız kartlar, sağladığınız soğutma, OC ayarlarınız kartların verdiği kazım değerini değiştiriyor. Sizin değiştiremediğiniz havuz yoğunlukları sonucu olan zorluk diye adlandırılan değerlerde kazım gucunu olumlu ya da olumsuz etkiliyor.

Kazandığınız para havuzun aldığı komisyonlar, TL'ye cevirirken alınan komisyon, transfer yaparken alınan komisyona bağlı olarak değişiyor. Onun icin net gelir soylemek imkansız. Ayriyeten elektrik faturalarındaki zamlarda kazandığınız parayı olumsuz yonde etkiliyor. Tabi artı yonde etkileyen piyasalardaki artış veya eksi yonde etkileyen duşuş gibi durumları da unutmamak gerekir.

Ben piyasa işinden cok anlamadığım ve en guvenilir olduğunu duşunduğum koin uzerinden odeme almak istediğim icin Nice Hash kullandım. Bana artısı; Bitcoin dışında diğer koinlerin piyasası beni cok ilgilendirmiyordu, işlemci uzerinden ve ekran kartları uzerinden yapılan kazımların odemesi tek yerden yapılıyordu. Eksileri ise; 0.001 BTC olmadan Binance gibi borsalara para cekemedim ve boyle olunca anlaşmalı olduğu CoinBase borsası uzerinden Binance borsasına ekstra komisyon odeyerek odeme aldım. Cunku 0.0005BTC iken bu şekilde odeme alabiliyordum. Tabi 0.001BTC olmasını beklerseniz daha az zarar ediyorsunuz.

Ayriyeten elektrik odemesi konusuda var. Kesinlikle gozle gorulebilir bir artış oldu. Mining yapmadan elektrik faturam 300 TL gelirken miningden sonra 414TL geldi. Tabi PC'nin elektrik harcaması 100TL olacak kadar az değil. Kabaca hesaplarsak iki GPU maksimum 190W harcadı, işlemcimde 65-70W arası harcadı, 7/24 calıştılar. Bolgemde KW başına elektrik 78 kuruş, hesaplarsak 143 TL civarında bir elektrik harcamam oldu. Ben 150 TL olarak bunu yuvarlıyorum.

Kazancım ise kartların Ethereum kazmamasına, denemeler yaptığım icin bazen kazım yapmadığım zamanların olmasına ve bu PC'yi kullanarak oyun oynamama rağmen soylemeliyim ki 550TL ustundeydi. Kesinlikle cok yuksek bir kar değil ama oğrenci olduğumu hesaba katarsak benim icin hatrı sayılır bir harclık. Tabi ki PC'de kullandığım donanımların omrunun kısalması olasılığınıda unutmayalım. 400TL icin değip değmeyeceği size kalmış. Tabi ticari kazanc elde etmeyi planlıyorsanız vergi odemeniz gerekir, bu karı ciddi oranda duşurur veya zarar etmenize yol acabilir. Sizde benim gibi kendi muhasebecinizle konuşun.

Kazım Yaparken bilgisayarımı Kullanabildim Mi?

Kısaca evet. İki ekran kartı olduğu icin bazen birininde olan kazımı durdurdum ve onla oyun oynadım. İşlemci konusunda ise hicbir sorun yaşamadım, kazım yaptığım miner kendi kendine kazım gucunu kıstı ve oyun oynayabildim. Butun donanımlar kazım yaparken Mass Effec 2 oynayıp bitirdim. FPS dropları oldu ama oynandı. Ayriyeten GeForce Now uzerinden oyun oynarken de hicbir sorun olmadı. Sizde sorun olabilir bu sadece bende olan durum.

Ozet

Kısaca başarılı oldum ama teknik bilgisi olmayan birisinin bu kadar verimsiz kartlarla kar etmesi cok zor. 8 GB ve ustu VRAM bulunan ekran kartları icin durum aynı değil. Zaten onların karlılık durumları bendeki kartlarla kıyaslandığı zaman cok daha fazla oluyor. Eğer cok yuksek grafik detayına sahip oyunlar oynayacaksanız zaten tek kartla cok mantıklı bir durum değil.

Teşekkurler.