
İlçenin Gökçeyaka Mahallesi Dağdibi mevkiinde üretici Bayram Arığ ve ailesi, 10 dönümlük tarlalarından ekmeklerini çıkarmaya devam ediyor. Tane yapısı, lezzeti ve kısa sürede pişmesiyle bilinen fasulyenin çiftçiler için iyi bir gelir kapısı olduğuna dikkat çeken Arığ, “Fasulye üretimi için bahar aylarında tarlalarımızı iki üç kez traktörlerle sürüp toprak hazırlığını yapıyoruz. Traktörler yaygın değilken fasulye üreteceğimiz tarlalarımızı atlarla sürerdik. Mayıs ayı ortalarında fasulye tohumlarını toprakla buluşturuyoruz. Fasulye, tohumdan çıkıp büyüyene kadar en az üç kere çapa yapıp yabancı otlarla mücadele ediyoruz. Kuru fasulye için bıraktığımız fasulyeleri ise eylül ayı sonu, ekim ayı içinde hasadını yapıyoruz. Kuru fasulyenin saplarını ve tanelerini patoz yardımıyla ayırıyoruz. Bazen de kuru fasulyeleri dövüp eleyerek sapından ve dallarından fasulyeyi ayırıyoruz” dedi.
Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer de tescilli kurusu fasulyenin ilçe için önemli bir değer olduğunu belirterek, lezzet ve besin değeri açısından da oldukça zengin bir bakliyat olduğunu söyledi. Tuncer, “Yaklaşık 5 ay süren üretim sürecinin ardından hasat, ekim ayının ikinci haftasında tamamlandı. Lezzetiyle ün yapmış Çameli fasulyesi, çabuk pişmesiyle adından söz ettiriyor. Çameli’nin bereketli topraklarından çıkan bu doğa harikası fasulye, enfes tadıyla yemeklerin vazgeçilmezi oluyor” diye konuştu.