Grip kapınızı calmadan şimdiden onleminizi alınGuneşli gunlere ağır ağır veda edilen bu gunlerde beslenmeye daha cok dikkat etmek gerekiyor. Mevsim gecişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte hastalıklara yakalanma riski de daha cok artıyor. Vucut direncini yukseltmek icin vitamin-mineral ve antioksidan gibi bileşiklerin besinlerle sağlanması bu donemde daha da onem kazanıyor. En guclu ve en doğal antioksidan, vitamin ve mineral kaynaklarımız olan yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelere gunluk beslenme duzeninde mutlaka yer verilmesi gerekiyor. Gunde 4-5 porsiyon meyve-sebze tuketimi yeterli vitamin dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Soğuk Algınlığına C Vitamini
Antioksidan olarak da gorev yapan ve bağışıklık sistemini guclendiren C vitamini, soğuk algınlığında etki gostererek belirtileri hafifletiyor. Vucutta depo edilmediği icin gunluk olarak tuketilmesi gerekiyor. C vitamini, sadece limon, portakal gibi turuncgillerde değil, kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, maydanoz, roka, domates de bulunuyor.
Sağlıklı Bağırsaklar ve Guclu Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminin guc kaynağı sağlıklı bağırsaklardır. Son donemde yapılan araştırmalarda probiyotik ve bağışıklık sistemi arasında guclu ilişki olduğu ortaya konmuştur. Bu nedenle duzenli olarak ayran, yoğurt veya kefire gunluk beslenmenizde yer vermeniz, bağışıklığınızın desteklenmesinde olumlu sonuclar doğuracaktır. Evde yaptığınız yoğurtlara probiyotik maya kullanabilirsiniz. Barsak fonksiyonları duzenli calışmayan kişiler gunluk probiyotik tabletlerden destek alabilirler.
Su Tuketimine Dikkat !!!
Azalan hava sıcaklığı ile su tuketimini azaltmak hem vucutta atık maddelerin birikmesine hem de cilt kuruluğu gibi problemlere yol acacağından gunluk su tuketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca vucut ısınızın ayarlanması ve sağlıklı bobrek fonksiyonları icin de duzenli su tuketimi onemlidir.
Sonbahar Depresyonundan Besinler İle Korunun.
Bu mevsimde artan depresyon eğilimi ve stresi kontrol altına almada B vitaminlerinden zengin beslenmenin hayli faydasını goreceksiniz. B grubu vitaminler et, deniz urunleri, yumurta ve peynirde bulunmaktadır. Acılan balık sezonuyla beraber haftada 2 kere balık tuketimi, icerdiği omega-3 sayesinde hem bağışıklığı guclendirecek hem de sinir sisteminizi olumlu etkileyecektir.
Her Besini Mevsiminde Tuketin.
Doğa her mevsim vucudun ihtiyac duyduğu besin ogesi bileşimine sahip yiyecekleri bizlere sunmaktadır. Besinleri vucudunuz icin mucizeye donuşturmek sizin elinizde. Her zaman mevsimine uygun beslenilmelidir. Boylece hem en doğal besinler tuketilir hem de vucudun o mevsim ihtiyac duyduğu besin oğeleri karşılanmış olur.
Hangi Ay Hangi Meyve Hangi Sebze …
Sonbaharda ozellikle tuketilmesi gereken sebzeler: Havuc, salatalık, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, borulce, bamya, kırmızı biber, mantar, mısır, barbunya, kabak, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere, domates, dereotu, soğan.
Meyveler: Şeftali, karpuz, uzum, murdum eriği, incir, kızılcık, taze ceviz, fındık
EKİM ayında;
Sebzeler: Havuc, salatalık, yeşil biber, patlıcan, domates, kırmızı biber, mantar, yer elması, lahana, pırasa, karnabahar
Meyveler: Nar, uzum, incir, kızılcık, armut, kestane, fındık, ceviz
KASIM ayında;
Sebzeler: Lahana, kereviz, havuc, karnabahar, pırasa, ıspanak, balkabağı, yer elması, pazı, marul, roka, soğan, biberiye, nane, maydanoz, tere.
Meyveler: Portakal, ayva, nar, greyfurt, artmut, Trabzon hurması, kivi, muz, mandalina
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Grip kapınızı calmadan şimdiden onleminizi alın
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Grip kapınızı calmadan şimdiden onleminizi alın