Oncelikle herkese merhabalar, 2014 Model 1.4 Atmosferik 96 Beygir Benzinli Titanium X Paket Ford Fiesta Fiesta sahibiyim. Aracın kullanım kitapcığında belirtildiği uzere:

Benim motorum icin ya 5W20 ya da 5W30 kullanılması gerektiğini belirtiyor lakin herhangi birini diğerine onermiyor. Aracın yağ kapağında yağ viskozitesi yazmıyor.
Normalinde durum motor yağ kapağında ne yazıyorsa o viskozitenin konması gerektiği ve bende buna sonuna kadar katılıyorum lakin dediğim gibi ne bende ne de herhangi başka bir fiestada yazı yok.

Kendi araştırabildiğim ve anlayabildiğim kadarı ile boyle bir durumda;

5W30 yağı tercih etmenin daha mantıklı olduğunu duşunuyorum. Kısaca 5W20 yağ daha ince ve motor soğukken daha kolay akar ve eksantriğe daha cabuk ulaşabileceği icin daha once yağlamaya başlar hem de inceliğinden dolayı motorun ic direnci azaltır birazcık yakıt tasarrufu sağlar.

5W30 yağ ise daha kalın olduğu icin soğukta bir tık daha gec(kalın yağın pompalanması daha zor olacağından oturu) ve hatta daha az yağlar, motorun ic direnci biraz daha fazla olacağından yakıt sarfiyatında bir miktar artış gorulebilir lakin kalın olması ozellikle calışma sıcaklığında daha iyi yağlama ve aşınma engelleme sunuyor.

Bu gune kadar kullandığım yağ : CASTROL MAGNATEC STOP-START 5W-30 A5 (Reklam veya marka fanatiği değilim Ford WSS-M2C913-C standartını karşılayan ve de en azından API-SN(2020 ve daha eski motorlar icin yani yeni son teknoloji yağ) sertifikası olan bir yağ olduğu icin sectim.)

Kendim daima 5W30 kullandım, bu konuda bir bilgi eksikliği olduğunu duşundum ve hem bildiklerimi aktarıp hem de benden iyi bilenlerden bu konuda bilgilenmek isterim.

Bu cıkarımları aldığım kaynaklar:

Oil Categories (API-SN Sertifikasına onem verme sebebim)
(Ve hatta Opet FULLMAX 5W-30 yağı da Ford WSS-M2C913-D(Daha kapsamlı bir sertifika bir aşağıdaki linkten bakabilirsiniz) sertifikasını karşılıyordu lakin API sertifikası SL idi ki bu 2004 ve daha eski uretim motorlar(Eski teknoloji yağ) icin olan sertifikadan alabilmişti. Gorunuşte her şey guzel "5w30 tam sentetik ooo Ford sertifikası da var fiyatı da rakiplerine gore uygun yapıştırr", işte bunun gibi detaylar bir aracın motorunun ne zaman rektefiyeye ihtiyac duyacağını belirleyen faktorler. Bence bu da pek kişinin değil daha once kimseden duymadığım ve kimsenin dikkat etmediği bir detay .)
Ford Oil Specifications - oilspecifications.org www.oilspecifications.org

Umarım sizlere faydalı bilgi aktara bilmişimdir, madem bunları araştırmak icin zaman ayırdım paylaşmak icin de neden zaman ayırmayayim diye duşundum. Her turlu eleştiri ve yoruma acığım maksat bir şeyler oğrenmek ve yanlışları duzeltmek dediklerimin hicbiri mutlak doğru değil ve değişime acık
Şimdiden kıymetli cevaplarınız icin teşekkur ederim.