Goğus buyutme (augmentasyon mammoplasti)Meme buyutme (augmentation mammoplasty) memenin hacmini buyutmeye yonelik bir cerrahi girişimdir. Gelişimsel nedenlerle, kilo vermek veya doğum sonrası değişikliklerle goğuslerinin kucukluğunden şikayetci olan, her iki meme buyukluğunde eşitsizlik olan kişilere meme buyutme operasyonu yapılabilir.
Bu operasyon icin uygun bir hasta olup olmadığınız, yapılan goruşme, ayrıntılı fizik muayene ve analizler sonucunda belirlenir. Hastanın beklentisi, ne buyuklukte bir goğus istediği, protezin hangi alana yerleştirileceği, yerleştirilecek protezin tipi, hangi bolgeden kesi yapılacağı, doktor ile hastanın ortak verecekleri kararlardır.
Meme buyutme basit olarak meme altına konan silikon implantlarla (protez) yapılmaktadır. Bugun sık kullanılan implantlar silikon bir zarf (kılıf) icinde silikon jel veya serum dolu olanlardır. İmplantlar farklı hacimlarde, duz yuzeyli veya puruzlu yuzeyli (textured), şekil olarak yuvarlak veya anatomik (damla) şekilli olabilmektedir. Silikon implantların bugune dek herhangi bir kanserojen, immunolojik veya romatizmal hastalığa yol actığı saptanmamıştır. Gunumuzde guvenle kullanılmaktadır.
Meme implantları meme dokusu altına veya meme altındaki kas altına (pektoral kas) olarak iki farklı plana yerleştirilebilmektedir. Slikon implantın hangi plana konulacağı, yapılan fizik muayene sonrasında hastaya uygun olarak karar verilir. Yerleştirilen protez meme dokusunu bozmadığı icin sut vermeye zararı olmaz. Operasyonda, implantlar genellikle meme altı cizgisinde yapılan 4 cm. lik bir insizyonla girilerek yerleştirilmektedir. Bu operasyon izi ancak meme kaldırıldığında gorulebilir. İmplantlar, uygun gorulen hastalarda meme başı (areola) veya aksilladan (koltuk altı) yapılan kesilerle de yerleştirilebilir.
Meme buyutme operasyonu coğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Lokal ve sedasyon anestezisi ile yapılması da olasıdır. Kanamayı azaltmak icin operasyon esnasında ozel bir solusyon (serum-adrenalin) memelere enjekte edilmekte ve kan kaybı cok az olmaktadır. Operasyon suresi, yaklaşık 1-1,5 saat surmektedir. Operasyon sonrası tercihen 1 gun hasta, hastanede kontrol altında tutulur. Bazen iceride kan birikimini engellemek icin, dren denilen slikon borular yerleştirilerek, ertesi gun gelen kan miktarının azalmasına gore cekilebilir.
Hasta operasyonun ertesi gunu hastaneden taburcu olabilir ve 3- 4. gun normal işe donulebilir. Dikişler yaklaşık 10-12. gunde alınır. Operasyon sonrası kullanılacak ozel sutyen ile sorunsuz olarak istenen aktivite yapılabilir. Aşırı spor aktivitelerine 6-8 haftada izin verilir.
Silikon implantlar memenin radyolojik tetkikine (mamografi) engel olmaz. Kadınlar rutin meme kontrollerine devam edip, implantları ile mamografi cektirebilirler.
Tum cerrahi girişimlerde olduğu gibi bu ameliyatta da riskler mevcuttur. Erken donemde karşılaşılacak problemler, kanama, enfeksiyon ve yarada acılma şeklinde ozetlenebilir. Gec donemde implant etrafında kapsul gelişebilmektedir. Bu reaksiyon vucudun yabancı bir cisme verdiği normal bir cevaptır. Son donemlerde kullanılan protezin tipine gore kapsul reaksiyon oranı % 5 lere kadar duşmuştur.Meme implantlarında gec donemde en sık rastlanan problem, cevresinde oluşan kapsul dokusudur. İmplant bir yabancı cisim olduğu icin cevresinde bağ dokusundan bir zar (kapsul) oluşması doğaldır. Bu kapsul genellikle bir problem oluşturmaz. Ancak nadiren kalınlaşıp sertlik yapabilir. O zaman mudahele ile alınması veya kesilmesi gerekebilir. Gunumuzde kullanılan puruzlu yuzeyli (textured) implantlar ve operasyon sonrası onerilen masajlar sayesinde kapsul oluşumu minimale indirilmiştir.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Goğus buyutme (augmentasyon mammoplasti)
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Goğus buyutme (augmentasyon mammoplasti)