Son donemde cok duymaya başladık. Glutensiz beslenerek zayıfladım , glutensiz beslenerek daha sağlıklı oldum. Peki gercekten boyle mi ? Glutensiz beslenmek gerekiyor mu?
Gluten tahılların yapısında doğal olarak bulun bir proteindir. Buğday, arpa, cavdar ve bazı yulaf turlerinin yapısında bulunur. Ayrıca katkı maddesi olarak paketli urunlerin yapısında bulunur. Cunku gluten yapışkan, elastikiyet verici ozelliğinden dolayı urunlerin yapısında kullanılır. Ekmeğin kabarmasında yapısının oluşmasında etkilidir. Gluten icermeyen besinler ise pirinc, mısır, baklagiller, karabuğday, kinoa, teff, amaranth, keten tohumu ve chia tohumudur.
• Peki kimler glutensiz beslenmelidir. En cok bilinen, colyak hastalarının omur boyu glutensiz diyet yapması gerekir. Bunun yanında gluten hassasiyeti olanlar, buğday alerjisi olanlar ve Dermatitis herpetiformis adı verilen bir ceşit deri hastalığı olanlar glutensiz beslenmelidir.
• Bazı norolojik hastalıklarda, romatoid artritte, depresyon, m,gren ve otizmde glutensiz beslenmenin iyileştirdiği vakalar gorulurken tam olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle bir uzmana danışılarak glutensiz beslenme denenebilir.
Gluten hassasiyeti de sık duyduğumuz bir durum. Sık sık şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı ve gaz şikayeti yaşıyorsan senin de gluten hassasiyetin olabilir. Varlığı deneme yanılma yolu ile anlaşılır. Eğer gluten iceren tahıllar diyetten cıkarıldığında bu problemler azalıyor ya da yok oluyorsa guten hassasiyeti var demektir ve glutensiz diyet uygulanmalıdır. Fakat glutensiz diyet bir takım sorunlara yol acıyor. Gluten iceren tahıllar B grubu vitaminlerden en zengin kaynak olduğu icin tuketiminin azalması ile B vitaminleri yetersizliği gorulebilir. B vitamini bilişsel performans uzerinde etkili olduğu icin uzun donem glutensiz beslenmede unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gorulebilir.Tahıllar cok iyi bir lif kaynağı olduğu icin sınırlı tuketimi kabızlığa sebep olabilir. Bağırsak florası değiştiği icin yararlı bakterilerin azalmasına sebep olur.
Glutensiz beslenmenin populerleşmesiyle glutensiz urunler raflarda coğaldı. Onceden bu urunler zor bulunurken ve daha cok colyak hastaları icin bir cozumken şimdi sırf daha sağlıklı olduğu duşunulduğu icin tuketiliyor. Ama oyle değil. Gluten kazandırdığı kıvamdan dolayı uygun yapıda bir urun elde etmek icin ekstra şeker, nişasta kullanılabiliyor ve norma urunlere gore daha kalorili olabilir.
• En cok sorulan soru. Glutensiz diyet zayıflatır mı ? Glutensiz bir diyetin colyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olmayan kişilerde ağırlık kaybı sağladığını gosteren yayınlanmış bir rapor bulunmamaktadır. Dolaylı olarak glutensiz diyet ile karbonhidratların tuketimi sınırlandırıldığı icin enerji alımının azalmasıyla ilk aşamada kilo kaybı gorulebilir. Ama uzun sure uygulandığında daha once bahsedilen problemler gorulebilir.
• Glutensiz diyet uygulaması gereken bireylerin bu sorunları yaşamaması icin diyetisyen kontrolunde sağlıklı beslenme cercevesinde glutensiz diyet uygulaması gerekir. Yani liften sınırlı bir diyet olmaması icin sağlıklı lif kaynağı olan ve gluten icermeyen karabuğday, teff amaranth gibi tahıllar diyete eklenmelidir. Sebze meyve tuketimi uygun olmalıdır. Yoğurt, kefir gibi probiyotiklerin duzenli kullanımıyla bağırsak sağlığına dikkat edilmelidir. Hazır işlenmiş urunlerden uzak durulmalıdır. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Bu cercevede sağlıklı beslenip kilo kontolu sağlanarak glutensiz diyet uygulanmış olur.

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]