Geçen yýl 9 Aðustos'ta saðanak sonrasý su baskýnlarý ve heyelanlarýn oluþtuðu kentte merkeze baðlý Elmalý Köyü Ýlk ve Ortaokulu’nun bahçesinde çökme meydana geldi. Çöken istinat duvarý ile birlikte bahçesinde hasar oluþan okulda eðitim gören 35 öðrenci, Taþköprü Ýlkokulu'nda taþýmalý sistemle eðitimlerine devam etti. Okulun çöken istinat duvarýnýn yerine 16 metre yüksekliðinde 30 metre geniþliðinde 2 kademeli duvar yapýlýrken, derenin kenarýndaki okulun bahçesi ise tel örgülerle çevrilerek öðrencilerin güvenliði saðlandý.

Okul, alýnan tedbirlerin ardýndan yeniden eðitim öðretime açýldý. Yeni döneme de taþýmalý eðitimle baþlayan ve yeni öðrencilerle sayýlarý 43’e çýkan öðrenciler, okullarýndaki çalýþmalarýn sonra ermesi ile birlikte 14 ay sonra yeniden okullarýna kavuþtu. Okulun ilk gününde öðrencilerin yanýnda olan Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Baþkaný Rahmi Metin, Ýl Milli Eðitim Müdürü Engin Emen sýnýflarý gezerek çocuklarla sohbet etti.

'ÇOCUKLARIMIZIN ÇOK DAHA GÜVENLÝ BÝR OKULU VAR ‘

Okul sahasýnda jeolojik çalýþmalar yaptýklarýný belirten Vali Çeber, “Yaþanan saðanak sonucunda bu okulun önünde büyük bir heyelan olmuþtu. Burayý en saðlýklý þekilde yapabilmek için çalýþmalarýnýzý yürüttük. Burada önce çok detaylý jeolojik etütler yaptýk. Sadece kayan yer mi yoksa alanýn bütününde mi bir risk var diye araþtýrma yaptýk. Üniversitemizi de konuya dahil ederek tespitlerimizi gerçekleþtirdik ve burada belki de Türkiye'de az örneði olabilecek bir duvar yaptýk, onunla tedbir aldýk. 2 kademeli bir duvar yapýldý. Yaklaþýk 1,5 milyon TL’ye yakýn bir maliyet oluþtu. Çocuklarýmýzýn çok daha güvenli bir okulu ve çok daha geniþ bir bahçeleri oldu. Oldukça derin bir duvar var. Bu sayede okul bahçesi de yarý yarýya büyüdü. Geçen yýl öðrencilerimize baþka bir okulda eðitim verdik, bugün itibarýyla da okulumuzu hizmete açtýk” dedi.

‘RÝZE'DE 13 KÖY YAÞAM MERKEZÝ YAPTIK’

Rize'de 13 Köy Yaþam Merkezini hizmete açtýklarýný belirten Vali Çeber “Köy okullarýný canlandýrmak istiyoruz. Açabileceklerimizi yeniden nüfuslar buna el veriyorsa okullarý açmak, hem taþýmalý sistemin getirdiði risklerden çocuklarý korumak hem de köylerimizi yeniden canlandýrmak istiyoruz. Henüz açamayacak okullarýmýzda da köy yaþam merkezleri adýyla bu okullarý birer sosyal kültürel alana çevirme çabalarýmýz var. Rize'de 13 Köy Yaþam Merkezi yaptýk. Sayýlarý artýrma gayretindeyiz” diye konuþtu.

‘OKULUMUZU YAPTILAR, ÇOK MUTLUYUM’

3’üncü sýnýf öðrencisi Sefer Emin Çap da “Okulumuzda heyelan olduðunda çok korktuk. Sonra eðitimimize baþka bir okulda devam ettik. Þimdi okulumuzu yaptýlar; çok mutluyum. Bahçemiz geniþledi, 2 basketbol potamýz oldu, çok daha güvenli bir hale getirildi” dedi.