Gıda duyarlılık testiBeslenme, aclık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canın cektiği şeyleri yemek icmek değildir. Yaşam kalitemizi arttırmak ve daha sağlıklı olmak icin doğru beslenmeliyiz. Boylece; buyume, gelişme, sağlıklı ve uretken olarak uzun sure yaşamak icin gerekli olan oğeleri alıp vucudunda kullanılabiliriz.
Beslenme amacımız yaş, cinsiyeti, fiziksel aktivite ve icinde bulunduğumuz fizyolojik duruma gore gereksinimimiz olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda alması olmalıdır. Bugune değin yapılan bilimsel araştırmalar insanın 50’ye yakın turde besin oğesine gereksinimi olduğunu ortaya koymuştur. Bu oğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da cok alındığında, buyume ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Vucudun yenilenmesi ve calışması icin gerekli olan besin oğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vucutta uygun şekilde kullanılması durumu “yeterli ve dengeli beslenme” deyimi ile acıklanır.
Peki, surekli olarak dengeli beslenmeden ve ceşitlilikten bahsediyorken acaba sağlıklı diye bildiğimiz birtakım besinler bizim hasta olmamıza sebep olabilir mi? Sıkca tukettiğimiz besinler birer şeytan mı, melek mi? Diyet bireye ozgu olarak hazırlanmalıdır. O halde daha ozgun bir diyet programı hazırlarken, kişiye sağlıklı diye bulgur mu onermeli, yoksa kişideki duyarlılık (intolerans) durumuna gore pirinc mi tavsiye etmeli? Ya da inek sutu, yumurta, domates, mercimek, fındık, portakal gibi besleyici ozelliği bulunan besinleri verirken kişideki duyarlılık faktorunu goz ardı mı etmeli?
Stres, bağırsak florasının dengesizliği, enfeksiyon ajanları veya bazı medikal ilaclara bağlı mukoza hasarı vb. dışında sağlıksız beslenme durumu, diyette ceşitliliğin olmaması (cok fazla miktarda beyaz un ,şeker) gibi nedenlere bağlı olarak gelişen Besin duyarlılığı yaşam kalitesini duşuren bir durumdur.
Vucudumuz bir besinin icindeki bir maddeye genellikle bir proteine karşı savunma sistemini harekete gecirerek antikorlar oluşturabilir. Bu antikorlar “istilacı” besine karşı savaşa giriştiklerinde alerji belirtileri ortaya cıkar.
Gıda duyarlılık testi nedir?
kronik inflamatuar reaksiyonlara yol acma kabiliyeti olan gıda maddelerinin ortaya cıkarılmasında kullanılan bir tanı testidir. beslenmenizde onemli yer tutan ana gruplar icindeki yuzlerce gıda bileşeni ve mikroorganizmalar test edilebilir.
Bu test sonucunda ortaya cıkan sonuclar kilo vermeye nasıl etki eder?
Bu yontem bir zayıflama şekli değildir, vucudun sindirim sisteminin besinlere karşı olan tepkisini olcen bir yontemdir.
Bu testten sonra nasıl bir diyet programı uygulanmalıdır?
Bu test ile sindirim sisteminin duyarlılık gosterdiği besinler gruplara ayrılarak ya tamamen ya da kısmen beslenmeden cıkartılarak bu esnada gereken tedaviler yapılarak vucut bu maddelere duyarsız hale getirilir.
Her kilo vermek isteyen kişinin bu testi uygulaması gerekir mi?
Testlerin sonucunda diyet uygularken mutlaka beslenme alışkanlığının, sağlıklı beslenme kurallarına ne kadar uyduğu goz ardı edilmemelidir, bu bir zayıflama yontemi değildir, duyarlılık gelişen her besinin tepkisi her zaman kilo alımı şeklinde olmayabilir, gaz, ishal, baş ağrısı, hormon bozukluğu, romatizma, kolit, fibromiyalji, astım, alerjik şikayetler, sinuzit gibi şikayetleri de geliştirebilir.
Cocuklar icin de bu test uygulanır mı?
Cocuklarda ozellikle sık rastlanana besin alerjileri icin ise besin eliminasyon diyetleri uygulanır, alerji yaptığı duşunulen besinler diyetten cıkartılır ve daha sonra bunların tedavisi aynı buyuklerdeki gibi yapılır.


[h=2]İzmir Geleneksel Tıp Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]