1.Boot sektoru virusu
MS-DOS'tan kalma "boot sektoru" terimi, depolama cihazındaki ilk sektoru belirtiyor ve genel olarak tum işletim sistemlerinde kullanılıyor, gunumuz işletim sitemlerinde ise bu "master boot record" (ana boot kaydı) olarak adlandırılıyor.
Boot sektoru virusleri, disket surucusunden bilgisayarı başlatabilme işlevini hedef alıyordu. İnternet'in daha sık kullanılması ve disketlerin olumu, farklı virus iletim yollarının ortaya cıkmasına neden oldu.

2.'Hijack' saldırıları
Bu tur virusler, web tarayıcınızın ceşitli işlevlerini ele gecirerek kullanıyıcı farklı sitelere yonlendiriyor. Bu viruslerin sayısı oldukca fazla ve genellikle iclerinde "Arama" kelimesi geciyor. CoolWebSearch ise bunun en iyi orneği.

3.Direkt eylem virusleri
Bu tur virusler, diğerlerinin aksine virus dosyası calıştırıldığında etkinleştirilir. Virus, calıştırıldıktan sonra programlandığı işi yapar ve bir daha calıştırılana kadar etkisiz kalır.
Viruslerin bir coğu 'direkt eylem' yontemini kullanmazlar, zira bu yontem pek verimli değildir.

4.Dosyalara bulaşan virusler
Belki de en yaygın virus turu, kendini bir viruse yerleştirir ve yerleştiği dosya calıştırıldığında harekete gecer. Virus, bulaştığı dosyayı tamamen veya kısmen değiştirebilir.

5.Makro virusleri
Microsoft Excel gibi bir cok produktivite amaclı program makro desteğiyle geliyor. Makrolar, belge icine programlanmış bir tur program dili. Ancak bu malesef zararsız gorunen bir belgenin icerisine bir virus gizlemeyi olanaklı kılıyor.

6.Cok parcalı virusler
Bu tur virusler kendilerini farklı yollarla dağıtabilir ve bazı değişkenlere gore bulaştığı bilgisayarda farklı eylemler gercekleştirebilir.

7.Cokbicimli virusler
Cokbicimli virusler zamanla veya her calıştırma sonrasında şekil değiştirirler. Bu tur virusler kendilerini bir şifreleme algoritması ile koruyabilir. Bunun amacı ise tabi ki antivirus programlarına yakalanmamaktır, zira antivirus programları genlelikle belirli kodları kullanan virusleri algılarlar. Kodu şifrelemek veya değiştirmek ise virusun algılanmasına engel olabilir.

8. Yerleşik virus
Bu geniş virus tanımı, kendini sistem belleğine yerleştiren her virus icin gecerlidir. Yerleşik virusler belleğe yerleştikten sonra orijinal dosyadan bağımsız olarak calışabilir ve istediği eylemleri gercekleştirebilir.