Domuz gribi hızla yayılıyor. Bakanlık cocuklar icin ilk adım aşı uygulamasına başlıyor. İşte aşı vurduracaklara son uyarı;

Kronik organ yetmezliği, bağışıklık sistemi ve kan hastalığı bulunanlarla 6 ay ile 5 yaş arası cocukların "domuz gribi"ne karşı aşı uygulaması bugun başlıyor.

Bu kapsama giren, aşı yaptırmak isteyenlerin sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvuruların kendi beyanları yeterli olacak, herhangi bir belge istenmeyecek.

Bugunden itibaren sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvurup durumlarını beyan ederek aşı yaptırabilecek olanlar şunlar:
- Kronik bronşit, KOAH ya da astım gibi kronik akciğer hastaları,
- Kronik kalp-damar hastaları, kalbinde doğumsal delik, damar ve kapak darlığı, kalbin bolumleri arasındaki bağlantı bozukluğu gibi rahatsızlığı olanlar, - Ozellikle diyalize giren kronik bobrek hastaları, -Şeker başta olmak uzere metabolik hastalığı bulunanlar,
- Siroz başta olmak uzere kronik karaciğer hastaları,
- Anemi ve losemi gibi kan hastalığı bulunanlar,
- Kanser hastaları,
- Bağışıklık sistemini baskılayan diğer rahatsızlıkları olanlar.

6 ay ile 5 yaş altındaki cocuklara da aile onayı alındıktan sonra aşı yapılacak.
AŞI İCİN ZORLAMA YOK!
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, domuz gribi aşılarının gonulluluk esasına gore yapıldığını, bu konuda herhangi bir zorlama olmadığını vurguladı.

Aşı uygulanan kişilere olası yan etkiler konusunda bilgi verildiğini kaydeden yetkililer, okul cağındaki cocuklara aşı uygulaması başladığında da veli onayı olmadan aşı yapılmayacağını bildirdi.

Hamileler icin aşının etkinliğini artıran adjuvan maddesi bulunmayan ozel aşıların Aralık ayının başında gelmesinin beklendiğini kaydeden yetkililer, "Ancak Dunya Sağlık Orgutu adjuvanlı aşıların da hamilelere uygulanabileceğini acıkladı. Gebeliğinin son 2-3 ayındakilerde hastalık ağır seyrediyor. Ozellikle 20 haftanın uzerindeki gebelere aşı yaptırmalarını oneriyoruz. Beklemek isteyenler de aralıkta gelecek aşıdan yaptırabilirler" diye konuştu.

Yetkililer, ayrıca, aşının koruyucu etkisinin en erken 10 gun sonra başladığına da dikkati cekti.

SAĞLIK BAKANI: TERUDDUT ETMEYİN

Domuz gribi ile ilgili yapılan calışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların aşı konusunda tereddut etmemelerini istedi.

Bilim adamlarının salgın konusunda gecen hafta sonu itibariyle yaptığı tahminlere gore, 400 bin vatandaşın hastalanmış veya hastalığı gecirmiş olabileceğinin bildirildiğini hatırlatan Bakan Akdağ, "400 bin kişi hastalanmış olabilir ama kış mevsimi boyunca hastalandırabilecek bir virus var ortada. O zaman oncelikli risk guruplarını aşılayacağız. Aşının bazı yan etkileri var. Her biyolojik maddenin ve aşının yan etkileri olabilir" dedi.

"Yeni aşı alımı" konusundaki bir soru uzerine Recep Akdağ, Turkiye'nin elinde 2 milyon 400 bin doz aşı bulunduğunu, halen kullanılmaya devam eden aşıların kasım, aralık ve ocak ayında takviye edileceğini soyledi.

Turkiye'nin domuz gribi olayına hazırlıklı olduğunu anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, "Hazırlıklı olmak cok onemli. Turkiye olarak biz bu meseleye cok hazırlıklıydık. Başından beri bir bilimsel kurul hazırlık yapmıştı. Bakanlık olarak bu hazırlıkları sıkı bir bicimde de takip ettik. Yaz mevsiminde Avrupa'ya hastalık yayıldığı halde Turkiye'ye bu hastalık gelmedi. Sonbahara doğru, kışa doğru bunun geleceğini de biz vatandaşa ilan etmiştik" diye konuştu.

MASKELİ VE JELLİ EĞİTİM

Domuz gribi endişesi nedeniyle bazı ilkoğretim okullarında oğrenciler, derslerde tedbir amaclı maske kullanmaya başlarken sıraların uzerinde bulunan el temizleme jelleri de dikkati cekiyor.

Domuz gribi hastalığının en fazla gorulduğu 6 ilden birisi olan Bursa'da risk grubunda yer alan ilkoğretim cocuklarının sağlıklarının korunması icin buyuk caba gosteriliyor.

İl Milli Eğitim Mudurluğu, okullarda temizlik calışmalarını buyuk bir titizlikle yuruturken, bazı okullarda oğrenciler, tedbir amaclı maske kullanıyor.

Ailelerinin ve oğretmenlerinin tavsiyesi uzerine oğrenciler, ağızlarında maskeyle ders dinliyor. Oğrencilerin onundeki sıralarda bulunan el temizleme jelleri de dikkati cekiyor.

İl Milli Eğitim Mudurluğu yetkilileri, Bursa'da 450 binden fazla oğrencinin eğitim gorduğunu, halk eğitim kursiyerleri ile cıraklık eğitimlerinin de katıldığında rakamın 600 bine yaklaştığını soyledi.

Yetkililer, tuvaletlere el temizliği konusunda afişler ve yazılar astıklarını belirterek, "Bir şube muduru, butun işleri bırakıp sadece bu konulara yoneldi. Butun oğrencileri kontrol altında tutmaya calışıyor. Şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Bircok okulda tedbir amaclı maske kullanımı arttı. Korunmak icin ne gerekiyorsa yapmaya calışıyoruz" diye konuştu.