Kene vakaları hergun artmaya devam ediyor. Peki kene tehlikesi İstanbul'u tehdit ediyor mu? İstanbul'da risk altında mı? Riskli bolgeler nereler. Bu soruların yanıtını Ziraat Yuksek Muhendisi Derya Ulaşoğlu cevapladı.
İstanbul'da KKKA'ne neden olan Nairovirusu taşıyan kene turu olmadığının acıklandığını ama bunun doğruyu yansıtmadığını ve İstanbul'un da buyuk risk altında olduğunu soyleyen Ulaşoğlu sozlerine şoyle devam etti:
"İstanbul sınırları icerisindeki kırsalda sığır ve kaplumbağa uzerinden keneler topladım. Sığır koye yakın alandaki ahırda, diğeri de ilaclanmış bir alandaki kaplumbağadan aldığım keneleri, Ankara Universite'si Veteriner Fakultesi'nden kene uzmanı Prof.Dr.Zafer Karaer'e goturdum. Yapılan araştırmada nairoviruslu kenenin en aktif taşıyıcısı olan 'Hyalomma marginatum marginatum 'turu kene cıktı. Bu zaten İstanbul icin buyuk riskdir.
Bu calışma sonucunda 27 Haziran 2008'de Taksim The Marmara Otel'de gercekleştirilen 'Viral Haemorrhagic Fevers' konferansında İstanbul sınırları icerisinde gercekleşen kene ısırması sonucu bugune kadar 2 kişinin KKKA olduğu acıklandı. Bunlardan birinin 8 yaşında bir cocuk olduğu, diğerinin de Avrupa yakasında, 2007'de gorulduğu acıklandı. Bu hastalar erken teşhis sonucu olmedi, kurtuldu."
Ulaşoğlu, keneden korunmak icin şu onerilerde bulundu:
1) En onemli korunma yontemi 'Kişisel korunma Yontemidir'. Hergun duş almalı ve tum vucut ( sac, kulak arkası, ğoğus altı, kasık, diz arkası, dirsek ici vs.). mutlaka kontrol edilmelidir. Ne kadar erken fark edilirse hayat kurtarır.
2) Mesire yerlerine asılan 'Bu alan ilaclanmıştır' tabelaları o alanda kene olmadığını gostermez. O alanda bulunan kertenkele, kaplumbağa, fare de aktif kene turu taşıyıcısı olabilir.
3) Evcil hayvanlara (mesela inek) yaklaşırken eldiven kullanılması cok onemlidir.
4) Biyolojik savaş yontemlerinin araştırmalarının desteklenmesi gerekmektedir. Dunyada nematod, bakteri ve mantar ile biyolojik savaş alternatifi calışmaları devam etmektedir. Ulkemizde her oneride bulunan diğeri tarafından kucuk duşurulmeğe calışılmaktadır.
5) Kırsal kesim insanı başta olmak uzere eğitim seminerleri koy, okullarda, işyerlerinde verilmelidir. Goruşmelerimde istekli olduklarını gordum. Nitekim USA'da Lyme hastalığına karşı korunma icin gonullu dernek var. Bunlar eğitim seminerleri duzenliyor. Ayrıca' Kene Danışma Hattı'da var.
6) Gelişiguzel heryerde piknik yapılmasına son verilmelidir.
7) Sokaktaki bakımsız evcil hayvanlarda buyuk riskdir.Bunlar toplanıp bakım altına alınmalıdır.
8) Olanağı olmuyan insanları doktora goturecek 'Kene Danışma Hattı' her beldede olmalıdır. Bu belediye hizmeti olabilir.hasta takibi yapılmalıdır.
9) İlaclama şirketlerine de dikkat edilmesi gerekiyor.Gerekli olmuyan ilaclamalar yapılmaktadır.
10) Alınan tedbirler ikna edici olmalıdır. Vatandaşlar ile en doğru şekilde paylaşılmalıdır;aksi takdirde daha fazla tedirginlik yaratır.
11) Evcil hayvanlara (kedi veya kopek) damlatma cozeltisi sıkılması veya tasma kesin cozum değildir. Hayvanlar hergun kontrol edilmelidir.
12) Hayvan barınakları virus ve bakterlere karşı rutin dezenfekte edilmelidir.
13) Karantina tedbirlerinde devrim şart. Denetleme yapanlarında denetleneceği sistem acilen kurulmalıdır. Muhtelif nedenlerle yapılan iltimaslara son verilmelidir.
14) Kemirgen kontrolu şart. Bahce ve belediye alanındaki loğar kapakları cok iyi kapatılmalıdır. Hepsi elden gecirilmelidir.
15) Konut kapı ve pencerelerine sineklik yapılması şarttır. Bunlar hicbir zararlılının gecemiyeceği şekilde yapılmalıdır.
16) Aktivite sonrası tum kıyafetler kontrol edilmelidir. Yıkanmalıdır.
hurriyet.com
İstanbul'da olduren viruslu kene var
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- İstanbul'da olduren viruslu kene var