Gebelikte hpv enfeksiyonuHPV denen virus cinsel yolla bulaşan gunumuzun onemli hastalıklarından biridir. Ozellikle cok sayıda cinsel partneri olan bireyler ve bu bireylerin eşlerinde yaygındır. Virusun bulaşması başka bir bireyin enfekte bolgesinin (penis gibi) ağız, vajina, vulva, anus gibi nemli bolgelere temasıyla olur.
Ozellikle erkekten kadına bulaşma daha kolaydır. Bulaşıcılığı cok yuksek olan bu virusu prezervatif bile coğu kez engelleyemez. HPV bulaştıktan ortalama 2-7 ay icerisinde kondilom denen, genital bolgede kabarık, horozibiğine benzeyen, karnabahar gibi goruntu veren, koyu renkli siğillere sebep olur. Sayıları ve buyuklukleri değişkendir. Belirtiler bu virusu her taşıyanda gorunmeyebilir.Ozellikle erkeklerin coğu bu virusu taşıdıkları halde belirti vermez.

Vucuda bir kez HPV girdimi de sağaltımı (yok edilmesi) mumkun değildir.
Tedavi edilse bile zaman zaman siğiller tekrarlayabilir.
Bu siğillerin bazı tipleri servikal (rahim ağzı) kanserlere yol acar. Son yıllarda bu virusten korunmak amacıyla HPV aşısı bulunmuştur. Ergenlikten itibaren tum erkek ve kız cocuklarına bu aşı tum dunyada ozellikle Avrupa’da uygulanmaktadır. Ulkemizde henuz HPV aşısı rutin aşılar icinde yer almamaktadır.
Cinsel ilişkiye başlangıctan bir yıl sonra, her yıl smear testi ile rahim ağzı kanser taraması yapılmaktadır. Basit bir cubukla yapılan bu suruntu testi acısızdır. Hayat kurtarır. Bu testle birlikte artık bazı kliniklerde HPV de taranmakta, smear sonucu normal bile gelse bu virusu taşıyan kadınlarda ileri tetkikler yapılıp (kolposkopi, biopsi) yakın takibe alınarak olası bir rahim ağzı kanserinden korunma sağlanmaktadır.
Anne adaylarında kondilomlar bazen dev kitlelere ulaşarak doğum yolunu tıkayabilir ve normal doğumu imkÂnsız kılabilir ama bu durum nadirdir. Genelde sayısı cok olmayan siğiller gebelerde kriyoterapi veya koterizasyon denilen lazer işlemiyle tedavi edilir.
Bazen doğum sırasında vajinadaki HPV virusu bebeğin ses tellerine bulaşarak (larengeal polip) burada minik kitleler oluşturur. Bu kitleler kalıcı ses kısıklığı ve nadiren kansere sebep olur. Son yıllarda yapılan calışmalar sezaryen sırasında da bebeğe bulaşmanın olabileceğini gostermiştir. Bu sebeple kondilom sezaryen sebebi olamaz.
Sonuc olarak yapılması gereken bu virusle karşılaşmadan HPV aşısını yaptırmak, aşı olunmamış ise genital siğili olan bireylerle cinsel ilişkide bulunmamaktır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]