Folik asit (B9) , B grubu suda cozunebilen bir vitamindir. Gebelikte bebeğin merkezi sinir sistemi gelişiminde cok onemli bir role sahiptir. Eksikliğinde, Noral Tup Defektleri adı altında , Spina Bifida(Omurganın tam kapanmaması) ve Anansefali(Kafatası kemiklerinin gelişmemesi) gibi anomalilere rastlanır. Ayrıca folik asit kırmızı kan hucrelerinin yapımına da katılarak kansızlığı onler.
Folik asit ne zaman başlanmalı ve ne dozda ve surede alınmalıdır?
Folik asit, gebelik planlanıyorsa, gebelikten en az 1 ay, tercihen 3 ay once başlanmalıdır. Gunluk 400 mikrogram(0,4 miligram) Folik asit alımı onerilmektedir. Eğer surpriz bir gebelik oluşursa , gebeliğin varlığı tespit edilir edilmez başlanmalıdır. 12. gebelik haftasına kadar devam edilmelidir. 12 haftadan sonra devam edilmesinin de sakıncası yoktur.
Kimler daha yuksek doz folik asit almalıdır?
*Anne veya babadan birisinde Noral Tup Defekti varsa
*Daha once Noral Tup Defektli bir gebelik gecirilmişse
*Anne veya babanın ailesinde Noral Tup Defekti oykusu varsa
*Annede Diabet varsa
*Anne fazla kilolu ise (BMI >30)
*Annede epilepsi (sara) hastalığı var ve tedavi oluyorsa
Bu durumlarda gunluk 5 miligram Folik asit alınması onerilmektedir.
Folik asit hangi yiyeceklerde bulunur?
Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, bruksel lahanası, pancar, tahıllı ekmekler, mercimek, fasulye, mısır, badem, fıstık, ay cekirdeği, kabak cekirdeği, portakal, greyfurt, mandalina, avakado folik asit acısından zengin yiyeceklerdir.
Folik asit suda eriyen bir vitamin olduğundan, buharda veya mikrodalga fırında pişirilerek tuketilmesi daha yararlı olacaktır. Uzun sure ve suda haşlama şeklinde pişirildiğinde, Folik asit yararsız hale gelecektir.
Dr.İnci Karalar

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]