Merhaba arkadaşlar
Yeni internet kullanıcılarının cok sık yaptığı guvenlik hatalarından birkacına değinmek istiyorum.
1- MSN arkadaşları
Ozellikle bu yıl msn yoluyla yayılan virusler bir hayli coğaldı. Neden bu yontem seciliyor?
yayılması cok kolay, mutiş bir yayılma hızı
msn listesindeki kişiler birbilerinin arkadaşı olduğundan guven duygu (yani umursama)
Mesela bir MSN arkadaşınız size selam şu dosyayı alsana dediğinde buyuk ihtimalle alırsınız. Yada bak şu site cok guzelmiş girsene dediğinde balıklama dalarsınız. Nereden biliyorsunuz ? Karşınızdaki kim? Arkadaşın mı? Bilgisayar mı? Başka birisi mi?
Oncelikle arkadaşlarınızdan dosya alırken 2 kere karşıdakinin arkadaşınız olduğunu tehit edin. bu sene başında bir webmaster arkadaşım bak yeni yaptığım site diye bir link gonderdi. girme hatasında bulundum ve sonradan virusun bana da bulaştığını anladım. İş işten gecmişti. 15 yıllık bilgisayar tecrubem var ama ben bile bu hataya duştum.
2- Karşınızdaki sizden para, kontor veya webcam acmanızı isteyebilir.
ozellikle webcam yayılmaya başladığından beri webcam i ele geciren virusler yazılmaya başladı. belkide siz şu anda bu yazıyı okurken birisi webcamınız ile sizi izliyordur. bu nedenle Webcaminizi kullanmadığınız zamanlar siyah kucuk kapağını lensin uzerine ortun. o sus değildir guvenlik icin yapılmıştır.
Dun başıma gelen bir olay ise, kuzenimin msn adresini ele gecirmişler. adresi alan kişi butun listeden acil 1000 kontor lazım diyerek kontor istemiş. aralarında yollayanlar var. hatta birisi 10 tane 1000 kontor almış kredi kartı ile tam yollayacakken kuzenim irtibata gecmiş sakın yapma diye.
aynı şey para icinde gecerli, ya emmoğlu ben yolda kaldım acilen bana 200 ytl eft etsene eve varınca oderim yanımda para yok gibi şeyler olabilir.
Alıntıdır...
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- Bilgisayar Güvenliği
- İnternet Kullanıcılarına Birkac İpucu