İlk olarak, Minecraft Java ve bedrock surumleri hakkındaki farkları bilmeyenler icin:
Java Minecraft'ın ilk surumudur, sonrasında Mojang bir mobil surumu cıkartır ve 4J adındaki bir firma ile konsol surumleri yapması icin anlaşır. Oyuna her yeni bir surum geldiğinde 4J her konsola teker teker guncellemeyi getirir. Sonradan Mojang her konsol ve mobil surumlerini birleştirir ve o surumun adı Bedrock'dır ve Mojang bu surumu Windows 10'a da getirir ve bundan sonra Minecraft'ın PC'de 2 surumu olur: Bedrock ve Java.

İnsanların bedrock surumu hakkında bir suru yanılgıları var ve ilk olarak bunlara yanıt vermek istedim.

Bedrock kapalı kutu gibidir ve dışarıdan hicbir şey yuklenmez: Bedrock'da dunya ve texture pack yuklemek Java'dan daha kolaydır, yuklemek icin tek yapmanız gereken şey dosyaya cift tıklamak ve dunya, texture pack ya da addnunuz kendi kendini yukleyecektir.

Bedrock'da hicbir mod yoktur: Tam olarak mod olmasa da addonlar ile yeni itemler ve dahasını ekleyebilirsiniz(orneğin : Dinamik ışıklar)

Bedrock'da kendi skininizi yukleyemezsiniz ve satın almanız gerekir: Bedrock'da bir market var, bu doğru ama oradan bir şey almak zorunda değilsiniz kendi skinlerinizide yukleyebilirsiniz.

Bedrock'ın kontrolleri kotu ve garip hissettiriyor: Hayır o siz Java'ya alışık olduğunuz icin oyle geliyor, bana da ilk bedrock oynadığımda garip gelmişti ama alıştım.

O yolumuzdan cıktığına gore karşılaştırmaya gecebiliriz.

İlk olarak, Minecraft'ı ne icin almak istiyorsunuz, Minecraft tek bir oyun olmasına rağmen oyunda yapılabilecek birden fazla şey vardır.

Temel olanlar sayarsak: Vanilla Survival, Online PvP, mod, Creative.

Vanilla Survival icin.

Arkadaşlarınızla oynamak istiyorsanız bedrock siza cok kolaylık sağlayabilir cunku Bedrock'da arkadaşlarınızı oyun icinde davate edebilir ya da onlar arkadaşlar sekmesinden anında oyununuza katılabilir ama Java'da bir sunucu kurmak zorundasınız, bunun icin Aternos ve Hamachi gibi şeyleri kullanabilirsiniz. Burada bedrock daha iyidir ama plug-inler yuklemek istiyorsanız Java daha iyidir.
Arkadaşınız mobil veya konsolda ise bedrock kesin tercihdir ama arkadaşınız Windows 7,8 macOS veya Linux'da ise Java kesin tercihdir. Burada iyi olan duruma gore değişir.

Bilgisayarınız pek iyi değilse ya da daha fazla chunk yuklemek istiyorsanız, Bedrock'ın daha iyi bir performansı var. Java'da OptiFine yukleyerek oyununuzun performansını yukseltebilirsiniz, burada bedrock daha iyidir.

Redstone makineleri yapmak istiyorsanız coğu redstone rehberi Java'dadır ve Bedrock'da calışmaz ama basit makinelerde sorun cıkacağını sanmıyorum. Burada Java daha iyidir.

Shaderlar yukleyip oyunumun daha guzel gozukmesiniz sağlamak istiyorsanız Java'nın shadedrları cok daha ustundur. Burada Java daha iyidir.

Hardcore mode oynamak istiyorsanız Bedrock'da boyle bir ozellik yoktur yani burada Java kesin tercihtir.

Online PvP icin:

En iyi PvP sunucuları Java'dadır.

Java'da surum değiştirebildiğiniz icin hem 1.8 hem de 1.9+ dovuş mekanikleriyle oynayabilirsiniz ama Bedrock'da 1.8 mekaniklerine mahkumsunuz. Burada Java daha iyidir.

Bedrock sunucularında mobil, konsol ve PC oyuncuları birlikte oynadığı icin pek adil değildir.

Online PvP oynamak istiyorsanız Java tercihimdir.

Modlu Minecraft icin:

Coğu mod Java'dadır ve Java modları yapısı gereği ile Bedrock'dan cok daha ustundur.

Mod istiyorsanız duşunmeden Java alın.

Creative icin:

Buildlerinizin daha guzel gozukmesi icin shader yuklemek istiyorsanız Java daha iyi.

Creative'de redstone makineleri yapmak istiyorsanız yine coğu rehber Java olduğu icin Java daha iyi.

Cok Build yapan biri olmadığım icin burada bir şey demeyeceğim.

Burada her şey somut değildi ve bazıları benim fikrimdi hakkında konuşmadığım bazı oynama ceşitleri vardı onlarda pek bir bilgim olmadığı icin eklemedim onları kendiniz araştırabilirsiniz. Ben vanilla Survival icin bedrock PvP icin Java kullanıyorum.

Şimdi aradaki birkac farklara bakalım.

Yeni bir surum cıkmak uzereykin deneme surumlerini Java'dan kolayca deneyebilirsiniz ama Bedrock'da betaya girip sonrada cıkmanız gerekir.

Java'nın bir Launcher'ı vardır ama bedrock direk acılır.

Bedrock'daki skinler normal oyuncu modelinden cıkabilir, bu tar skinler ya mağazada bulunur ya da kendi skinpackinizi yuklemeniz gerekir, bu tarz skinleri yapmak icin 3D modeller oluşturmanız gerek, Java'da ise buna benzer tek şey muzisyen deadmau5'e verilmişdir, deadmau5'in skininde fare kulakları vardır.

Bedrock'da skinler daha yuksek cozunurlukte olabilir.

Java'da F3 menusu vardır ve bu cok yararlı bir aractır ama ne yazık ki bu arac Bedrock'da mevcut değildir.

Wither Bedrock'da Java'dan iki kat fazla canı vardır ve yarı candayken 4 tane wither iskeleti cağırır.

Daha başka farklarda vardır ama bunlar şu an benim aklıma gelenler.

Umarım size yardım etmiştir.