Hearts of Iron IV icin bir mod yapmayı planlıyorum. Sıkıntı ise şu, modun gercekci olması adına 2. Dunya Savaşı doneminde kullanılmış ekipman, savaş ucağı, tank gibi şeylerin gercek isminin kullanılması gerekiyor. Ek olarak orijinal oyunda şirket logolarının aynısı kullanılmış, benim de kullanmam gercekcilik acısından onemli. Oyunda zaten kullanılmış ama yapımcı firmanın gidip yuzlerce araba yapımcısından lisans aldığını sanmıyorum. İnternette araştırma yaptım ve 75 yıl gecince patentin gecerliliğini yitirdiğini oğrendim. Tabii ABD icinmiş, Turkiye icin nasıl oluyor bilmiyorum. Bunların uluslararası patenti var mı onun hakkında da bir fikrim yok. Bazı modellerin patentinin 2. Dunya Savaşı'ndan sonra da devam ettiğini duşunuyorum. Orneğin İzlanda'nın askeri envanterinde 1. Dunya Savaşı'ndan kalma silahlar varmış. (wikipedia'dan baktım.) Ve muhtemelen bu lisanslı. Tek tek nasıl ayıklayabilir ve oğrenebilirim? 2. Dunya Savaşı'ndaki fotoğrafları kullanmam gerekiyor (birisi bunların public domaine sahip olduğundan sorun olmayacağını soyledi. Ama bunun da doğruluğundan emin değilim.) Ve o tanka pek cok benzemeyen bir 3D model, 2D tasarım (bu benzemeli) ve doğru adını kullanmam gerekiyor. Ayrıca mesela Rockstar Games'in oyunlarında her şeyin adı değiştiriliyor ama bu oyunda direkt orijinal isimler kullanılmış. Bu benim de yapabileceğim anlamına mı geliyor?
Modum kÂr amacı elde etmiyor ve ucretsiz dağıtılacak. Ona gore değerlendirirseniz sevinirim. Aşağıya da orijinal oyundan ornekler bırakacağım. Yıllardır bu oyuna modlar yapılıyor ve neredeyse kimse bu konuyu umursamamış ama yasal bir sıkıntı cıkmasını istemiyorum.