CHP Genel Sekreteri Onder Sav, eski Bolu Valisi Ali Serindağ ile Genel Merkez’deki makamında yaptığı baş başa konuşmanın ’devlet icinde orgutlenmiş bir şebeke tarafından dinlenerek dinci bir gazeteye servis yapıldığını’ iddia etti.

Konuşmanın dinci gazetede kelimesi kelimesine yayımlanması uzerine CHP’de ’bocek’ araması yapıldı. Ancak dinleme cihazına rastlanmadı. Dinlemenin dışarıdan duzenekle yapılabileceğine dikkat ceken Sav, gelişmeleri şoyle anlattı:

23 Mayıs, saat 10.00

Gecen yıl yaptığım ziyaret sırasında tanıştığım Bolu Valisi Ali Serindağ’ı 27 Nisan’da merkez valiliğine atanınca telefonla arayarak teselli ettim. Bu telefon goruşmesi sırasında kahve davetinde de bulundum. Serindağ, bu davete 23 Mayıs cuma gunu karşılık verdi. Genel merkezdeki makam odamda başbaşa goruştuk. Saat 10.00’da başlayan sohbet, yaklaşık bir saat surdu. Serindağ, daha sonra odamdan ayrıldı.

Goruşmenin tutanağı

3 gun sonra da Vali Serindağ ile yaptığım konuşma dinci bir gazetede tutanak halinde cıktı. Haberi ’Sanki CHP Valisi’ başlığıyla yayınladılar. Vali Serindağ beni arayarak, kendisinin de bu gazetenin muhabirleri olduğunu soyleyen kişiler tarafından pazar gunu arandığını, goruşmeyle ilgili sorular sorulduğunu anlattı.

Devlet icinde şebeke

Bu goruşmeyi devlet icinde orgutlenmiş bir şebeke dinleyerek dinci bir gazeteye servis yaptı. CHP Genel Sekreteri’ni dinleme curet ve ahlaksızlığını gostermeleri ibret vericidir. Devletin hangi birimi bu kadar pervasız olabilir? Bu dinlemenin, bir suredir dinci basın organlarında hakkımda surdurulen kampanyanın bir uzantısı olma ihtimali var.

Paksut olayı gibi

Bu konuşmanın hangi teknik kullanılarak elde edildiğini bilmem olanaksız. Oda ya iceriye yerleştirilmiş bir cihazla dinlendi ya da Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksut olayındaki gibi uzaktan bir yerden, genel merkez civarındaki bir yerden teknoloji kullanılarak dinlendi. Ancak onemli olan ne şekilde dinlenildiği ve konuşmanın iceriği değildir.

Acıklayın ya da istifa edin

Demokrasinin butun kurallarıyla işlediğini iddia edenler, CHP Genel Sekreteri’nin odasının dinlenmesi ayıbı altında ezilmeye mahkûmdurlar. İktidar, CHP’yi tatmin edici ve ikna edici bir acıklama yapmak zorundadır. Ya da Başbakan ve İcişleri Bakanı istifa etmelidir. CHP olarak, bu konuyu gerekli incelemeleri yaptıktan sonra Meclis denetimine de getireceğiz.

Şerefsizlik ve ahlaksızlık

Bizi dinleyenlerin basında cok da dile getirildiği gibi Fethullah Gulen’le ya da bir başka tarikat orgutlenmesine bağlı olup olmadıklarıyla ilgili bir isimlendirme yapmam cok zor. Ancak kim olursa olsun, yaptıkları buyuk bir şerefsizlik ve ahlaksızlıktır.

Kabak gibi ortaya duştuler

Osman Paksut olayında olduğu gibi Turkiye’de kimi mevki sahipleri ya da izlenmesinde yarar umulan kişiler, adım adım takip ediliyor, izleniyor. Kimi rastlantıyla ortaya cıkıyor, kimi bizim olayımızda olduğu gibi kabak gibi ortaya duşuyor. Kabak yarılmış ve cekirdekleri gorulmuştur.

Konuşmak istemedi

VALİ Ali Serindağ Sav’ın iddialarıyla ilgili konuşmak istemedi. Serindağ sorulara, "İzin verirseniz bir şey soylemek istemiyorum, bu konuya girmek istemiyorum" karşılığını verdi. Serindağ halen merkez valisi olarak gorev yapıyor.

Sav ne zamandır dinleniyor

SAV’ın ismi, 17 Mayıs’ta Ankara-Elmadağ ilce orgutundeki ’hac’ değerlendirmesiyle gundeme geldi. Sav, kimin tarafından kayda alındığı bilinmeyen video goruntusune gore, hacca gitmesi konusunda yardımcı olmasını isteyen CHP'li Mustafa Unal’a "Boş ver! Araplara para kaptırma" sozleriyle cevap vermişti. Basına yansıyan bu goruşmenin ardından, Sav’ın 23 Mayıs’ta Vali Serindağ’la yaptığı ozel goruşmenin de basına yansıması "Ne zamandır dinleniyor?" sorusunu gundeme getirdi.

2 aydır takip ediyorlar demişti

ANAYASA Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksut, 13 Mayıs’ta Ankara Tenis Kulubu onunde gorduğu Doblo marka aracla dinlendiği ve izlendiği şuphesiyle Ankara Emniyet Muduru’ne başvurmuştu. Paksut, aracın Emniyet’e ait olduğu ortaya cıktıktan sonra da "Benimki kuru bir şuphe değil. Yaklaşık 2 aydır benzer araclarla takip ediliyorum" demişti. Paksut’un eşi Ferda Paksut ise olayı "Lojmanlardan cıkışımızın hemen ardından arkamızda siyah Doblo marka arac belirdi. Hızını da bize gore ayarlıyordu. Arac peşimizden geldi. Otomobilde makyajımla ilgilendim. Ancak eşim, deneyimli olduğu icin farkına varmıştı. Tenis Kulubu’ne yaklaştıkca şuphesi arttı" diye anlatmıştı.

Demokrasi ayıbı

CHP Genel Sekteri Onder Sav, dinlenildiğine yonelik iddiasını Genel Başkan Deniz Baykal’la da paylaştı. Kurmayının değerlendirmesini dikkatle dinleyen Baykal "Dinleme hangi yontemle yapılmış olursa olsun, bu buyuk bir demokrasi ayıbıdır. Ozel hayata acımasız bir mudahaledir. Parti olarak gereği neyse yapacağız" dedi. Baykal dunku grup konuşmasında ise şunları soyledi: "ABD’de Watergate skandalı yaşandı. Rakip siyasileri Nixon iktidarı dinletti. Telekulak yaptı. Bu ortaya cıkınca ABD sistemi el koydu ve Nixon Cumhurbaşkanlığı’ndan alındı. Fransa'da Cumhurbaşkanı yargılandı. Bizde yargılama olabiliyor mu? 13 yolsuzluk dosyası var Başbakan hakkında. Yargılanıyor mu?"