Lokumu 'lokumi' adıyla AB'ye tescil ettirmek icin harekete gecen Rumlar, fazla uğraşmayacak gibi gorunuyor. Cunku Turkiye, 6 aylık itiraz suresi boyunca resmi bir girişimde bulunmadı!





Turkiye'nin en unlu şekerlemesi olan lokum, Avrupa Birliği tarafından tescillenmek uzere. Ancak "Turk lokumu" adıyla değil, Rumların girişimiyle "lokumi" adıyla...
Lokumu "lokumi" adıyla AB'ye tescil ettirmek icin harekete gecen Rumlar, isteklerini elde edecekler gibi gorunuyor, cunku Turkiye, 6 aylık itiraz suresi boyunca bu konuda resmi bir girişimde bulunmadı. Yakında lokumun, bir Rum şekerlemesi olarak ve "lokumi" adıyla AB'deki tescil işlemi tamamlanacak.
Konuyu AP gundeme getirdi

Bu konuyu işleyen AP, abonelerine konunun Turk ve Rum taraflarının goruşlerinin yer aldığı bir haber gecti. Habere gore, Adana'da lokumculuk yapan Adnan Ozdoğru "Yıllardır dunya pazarında Turk lokumu Turk tatlısı (Turkish delight) adıyla bilinir. Rumlar lokumun nasıl yapıldığını bile bilmez" dedi. Guney Kıbrıs Rum Kesimi'nde "lokumi" işiyle uğraşan George Gabriel ise "Kimse lokumiyi kendisinin ilan edemez" diyerek Turkiye, Kıbrıs, Yunanistan ve Lubnan'da lokumun aynı tarifle hazırlandığına dikkat cekti.

Lokum, ana hammaddesi olan nişasta ve şekerin kazanlarda yuksek ısıda kaynatılmasıyla yapılıyor. Bu işlem sayesinde lokum, jelatinimsi ve ciğnenebilir kıvamını kazanıyor.

'Boğaz rahatlatan'

Osmanlıca rahat ul-hulkum yani 'boğaz rahatlatan' kelimesinden tureyen lokum, 15. yuzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, ozellikle 17. yuzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları icinde yaygınlaştı.


Milliyet