Hack ve Hacker kavramları forumumuzda ve genelde cokca kullanılan kavramlar. Hani bazı hit peşinde koşan sitelerde "Cok bilinen yanlışlar" şeklinde başlıklar gorursunuz ya, bu konu da o yanlışlar altına giriyor. Burada şimdi bir anket yapacak olsak bircok farklı goruş oluşacaktık. Bunlardan birkacını alt alta sizin icin sıralayayım mesela ben.

>> Web sayfasına index basan adam hacker'dır hacı.

>> Hazır tool kullanan adamdan hacker olmaz bilader. Kendisi yazacak tool'unu. Hazırıyla babam'da hacker olur.

>> Gecen bizim arkadaşın face'ini gozumuzun onunde patlattı. Adam tam bir hacker bro. Kevin Mitnick yanında pire kalır.

>> Benim oda arkadaşım var bizim alt komşudan beleş internet cekiyo cocuk. Adaptor neyin bir şey takıyor bir iki şey yapıyor tak internet bizde. Adam hacker hacker!

>>Ya abi adam adımla Google'da arama yaparak TC kimliğimi ve ev adresimi bulmuş. Hacker mı ne ondan galiba.

Bu ornekler boyle uzar gider. Eminim şuan bu konuyu okuyan kişiler icinde de bu goruşlerden birisine sahip olan kişiler vardır. Şimdi ben bu goruşlere yanlış diyemem. Herkesin goruşu kendisine aittir. Hatta coğunluk olarak da şahsıma gore doğrudurlar fakat birisi haric. “Hazır tool kullanan adamdan hacker olmaz bilader.” Bu kısma şahsen ben katılmıyorum nedenini ise konunun cok uzak olmayan bir bolumunde değineceğim. Bu goruşun bir kısmına ise kesinlikle katılıyıyorum. Evet, babanız da hacker olabilir. Neden mi? Bunun cevabı da bir onceki sebeple konunun ilerleyen kısmınızda karşınıza cıkacak.

Şimdi gelelim benim “Hack ve Hacker” hakkındaki şahsi duşunceme. Şahsen ben Hack olayını bir kultur olarak goruyorum. Hacker’lık kısmını ise bu kulturu benimseyen insanlar olarak yorumluyorum. Tabi bu konuda katıldığım bundan cok da uzak olmayan bir goruş var. Bu goruşun sahibi Richard Stallman’dır. Şimdi “Richard Matthew Stallman kimdir, necidir?” derseniz cok kısa bir şekilde kendisine değinelim. Stallman Ozgur yazılım aktivisti, GNU Projesi’nin(GNU is Not Unix) ortaya cıkmasını sağlayan kişi, yazılım geliştiricisidir. İsteyenler “Ozgur Yazılım Felsefesi”ni araştırabilirler. Stallman’dan hakkını yiyerek cok kısa bir şekilde bahsettiğimize gore “Hack ve Hacker” uzerine olan goruşunu sizlerle paylaşayım.

ALINTIDIR.