Cocuklarda havale (nobet)Havale gecirme, Sara krizleri cocuklarda sık gorulen bir rahatsızlıktır. Yenidoğan donemi olarak adlandırılan yaşamın ilk 28 gunu tum yaş grupları icinde en cok Sara krizi gecirilen donemdir. Aslında beynimiz ne kadar genc ise o kadar havale gecirmeye yatkındır.
İki tur havale ile karşılaşıyoruz. Ateşli havaleler ve ateşsiz havaleler. Eğer cocuk Sara krizinin gecirirken veya hemen sonrasında ateşi 38 derecenin uzerinde cıkıyorsa bu durumu ateşli havale olarak değerlendiriyoruz. Genel olarak ateşli havaleler daha iyi huylu olmaya eğilimlidirler. Coğu 6 yaşından sonra devam etmez. Oysa ateşsiz havaleler daha ileri yaşlara kadar edebilir.
Ateşssiz havalelerin iyi veya kotu huylu olduğunu değerlendirmek icin ise bir kac parametreyi değerlendirmek lazım. Havale ne kadar kısa suruyor ve seyrek geliyorsa o kadar daha iyi huylu olacağını duşunuruz. Tum vucudun etkilendiği, cocuğun nobetler sonrasında durgunlaştığı sık nobetlerin zeka gelişimini etkileme riski daha fazladır. Bazı nobet tipleri, orneğin West Sendromunda gorulen kasılmalar, kotu gidişatın habercisi olabilirler. Genel olarak sadece uykuda gecirilen nobetler daha iyi huylu olarak kabul edilebilir.
Eğer Sara krizlerini bir ilac ile kontrol altına alabiyorsak hafif bir epilepsi ile karşı karşıya olduğumuzu duşunuruz. Bu durumlarda ilacları kesmek icin nobetsiz gecen 2 yıl guvenli bir yaklaşımdır. Bu sureyi ortalama olarak duşunmek daha doğru olacaktır, cunku ilac kullanımı 1 ay gibi kısa bir sure olabileceği gibi yıllarca da devam edebilir.
Bazen nobetleri durdurmak daha zor olabilir. İki yada 3 ilacı aynı anda kullanan hastalarımız olabiliyor. Eğer ilk iki ilac denemesi ile nobetler kontrol altına alınamıyorsa bu duruma direncli epilepsi denilmektedir.
Doc Dr Barış Ekici,
Cocuk Norolojisi Uzmanı,
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda havale (nobet)
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda havale (nobet)