Alerji aşılarını hangi uzmanlar yapmalı?
Cocuk yaş grubunda aşı tedavisi konusunda eğitim alan tek uzmanlık alanı Cocuk Alerji uzmanları olduğu icin alerji aşısının gerekip gerekmediği, aşı tedavisinde uygulanacak aşının hangi karışımdan yapılması gerektiği ve yan etkiler gelişince nasıl davranılması gerektiği konusunda da cocuk alerji uzmanları eğitim almıştır. 3 ile 5 yıl gibi uzun sure yapılacak aşı tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi ve yan etkiler cıkınca ne yapılması gerektiği konusunda cocuğunuz risk altında kalabilir. Bu nedenlerle cocuklarda aşı tedavisi cocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır.

Cocukluk astımında aşı tedavisinin faydası var mıdır?
Secilmiş ve uygun hastalarda aşı tedavisi cocukların hayat kalitesini artırmakta ve ilac gereksinimini azaltmaktadır. Başka alerjilerin gelişmesini engeller. Bu sebepten faydalıdır. Tedavi başarısı yuksektir. Ancak cocuklarda aşı tedavisinin hangi alerjenden oluşması gerektiği ve hangi dozlarda uygulanması gerektiği sadece ve sadece cocuk alerjisi uzmanlarınca yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavinin başarısız olmasına ve hatta cok ciddi yan tesirlerle karşı karşıya kalınabilir.
Aşı tedavisi kimlere yapılır?
Alerji nedeniyle olduğu kesinleşen astımlı, alerjik nezleli cocuklara yapılması tavsiye edilir. Oncelikle astım ve alerjik nezle belirtileri olan cocuklara ciltten alerji testi yapılır ve test sonucuna gore ve cocuğun cıkan alerjiden etkilenip etkilenmediğine gore karar verilir. Cocuklara aşı tedavisi gerekliliği ve nasıl yapılacağı konusunda tek yetkili uzmanlar cocuk alerji uzmanlarıdır.
Aşı tedavisi kac turdur?
Aşı tedavisi uc turdur. Dilaltı damla, tablet ve cilt altına enjeksiyon formları vardır. Cilt altı aşılar da iki turdur. Yıl boyu yapılan ve mevsim oncesi olmak uzere iki turdur. Mevsim oncesi aşılar sadece polen alerjisinde uygundur.
Dil Altı Damla Alerji Aşısı nasıl uygulanır?
Alerjisi olan cocuk astım hastalarına ve alerjik nezlesi olan cocuklara uygulanırAşı icinde sadece cocuğun astımına veya alerjik nezlesine neden olan alerjik madde vardır. Orneğin polen alerjisinde kullanılan damla aşı icinde sadece polen vardır, ev tozu akarına alerjisi icin yapılan alerjide akar alerjeni vardır. Kesinlikle kortizon icermez. Cok kucuk dozlarda başlanarak vucudun bu alerjik olduğu maddeye alıştırılması sağlanır. Haftada 3 kez veya her gun uygulanan formları vardır. Cocuklarda ciddi alerjik reaksiyona neden olma ihtimali duşuk olduğu icin evde uygulanabilir. Dişleri fırcalamadan ve kahvaltı veya yemekten once uygulanır ve 2 dakika dilaltında tutulduktan sonra yutulur. 10 dakika sonra gıda alınabilir. Dil Altı Aşı tedavisinde aşı uygulama suresi en az 3 yıldır.

[h=2]İzmir Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]