Cocukların aile fertleri arasında ilk guclu bağı annesi ile kurar. Bu bağ cocuk dunyaya gelmeden anne karnındayken başlar. Anne karnında kurulan yakın bağ cocuk dunyaya geldikten sonra da devam eder. Doğan her cocuk yaş aldıkca farklı duygularla tanışır. Bunlardan biriside ozellikle 3-4 yaşındaki cocuklarda gorulen anne ve babayı kaybetme korkusudur.
Anne baba cocuk icin guvenilir bir liman
Cocuklar icin anne baba hayatta karşılaştıkları korkular ve zorluk karşısında guvenilecek tek limandır. Orneğin bir bebek ilk defa gorduğu insanlara yabancılık cektiği icin korkarak bakar. Hatta onu kucağınıza alıp sevmek istediğinizde muhtemelen ağlamaya başlayıp anne ya da babasının kucağına gitmek isteyecektir. Cocuklar ozellikle okul oncesi donemde karanlıktan korkarlar. Bu nedenle pek cok ebeveyn gecenin bir yarısında odalarına gelen minik bir misafirle karşılaşmışlardır. Bu da bize cocuklarda belirli korkuların belirli yaş evrelerinde ortaya cıktığını gostermektedir.
Korku belli bir dereceye kadar cocuğunun gelişiminin parcası
Normal gelişimin ve kişisel olgunlaşmanın bir parcası olan korku elbette rahatsız edici ve olumsuz bir histir. Ancak bu his hayatla mucadele ederken cocuğun kendini koruması icin oğrenmesi gereken bir duygudur. Bu donemde cocuğun yaşadığı tum korkular gelişim surecinden kaynaklanamaz. Anne babanın ve sosyal cevrenin cocukla iletişim kurarken, yanlış tutum ve davranışları korkuların oluşmasına neden olur. Ebeveynlerin evhamlı olması evde calan bir telefon sesine bile panikleyerek cevap vermesi bile cocukların korkuları uzerinde etkili olabilir.
Cocuklar hayatın gerceği olan olum kavramını 3-6 yaş arası donemde fark ederler ve olumu sorgulamaya başlayıp bununla ilgili sorular sorabilirler. Anne babayı yitirme korkusunu cocuk cok yoğun olarak hissetmeye başlaması hayatını olumsuz yonde etkiler. Zihninde surekli olarak “anne ve babayı” kaybetme korkusu cocuğu surekli kaygılı ve endişeli bir ruh hali icine sokar. Kucuk yaşlardaki cocuklar sevdiklerinin oleceğini ya da onlar tarafından terk edilecekleri duygusuna kapılırlar. Olum korkusu cocukta kaygı bozukluğuna neden olabilir. Bu donemde cocuk annesini alışveriş yapmak icin evden cıktığında gidip bir daha geri donmeyecek olmasından endişe eder. Okula ya da yuvaya giden bir cocuk annesinin onu okuldan almayı unutacağını duşunerek “ ya annem beni almaya gelmezse “ diye duşunebilir. Cocuk evin icindeyken bile annesinin gozunun onunden ayırmak istemez. Evin icinde anne bir odadan başka bir odaya bile gecse onu goremediği zaman cocuk etrafında dort donmeye ve ağlamaya başlar.
Anne baba nasıl bir tutum sergilemeli
Ebeveynler cocuklarla iletişim kurarken tutum ve davranışlara son derece dikkat etmelidir. Araştırmalara gore ebeveynlerin “cocuk daha cok kucuk unutur gider” diye duşunerek cocuğu kandırması ya da verdiği sozleri yerine getirmemesi cocuklarda guven kaybına neden olabiliyor. Bazen ebeveynler ozellikle yaramaz cocukların hareketlerini kontrol altına almak icin korkutarak isteklerini yaptırmaya calışırlar. “Beni uzmeye devam edersen hastalanıp olurum”,“sozumu dinlemezsen seni sevmem başka cocukların annesi olurum” gibi ifadeleri cocuk ciddiye aldığı icin her an annesi ya da babasının onu bırakıp gideceği duşuncesiyle daha da kaygılı olurlar. Bu kaygı onların tum hayat kalitesini olumsuz yonde etkiler. Kendilerini guvende hissetmedikleri icin gece uyuyamaz, arkadaşlarıyla oyun oynarken saldırgan bir tutum sergiler, odaklanma sorunu yaşadığı icin derslerinde başarısız olabilirler.
Ebeveynlerin yapması gereken oncelikle cocuğunun kucukte olsa bir birey olduğunu unutmamasıdır. Onların duygularını hafife almamak, korkularından dolayı onları yargılamamak gerekir. Cocuk ciddiye alınmadığını hissederse duygusal dunyasında telafisi cok zor hasarlar meydana gelebilir. Cocuklar icin dunyadaki en onemli şey anne ve babası tarafından ne olursa olsun sevildiğini hissetmektir. Cocuğunuzu korkularından ozgur kılmak icin empati kurmaya calışın yalnız kalmaktan korktuğunda yargılamak yerine “bende senin yaşındayken yalnız kalmaktan korkardım” gibi onu anladığınızı hissettirecek cumleler kurun. Cocukların gozunde anne baba her durumda korkmadan kendini ifade edebileceği, sorunlarını paylaşabileceği sevgi dolu bir kucak olmalıdır.

[h=2]İstanbul Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]