Cocukla kurulacak iletişimde dikkat edilmesi gerekenlerCocukların yaş itibariyle kucuk olması bizde, yaşadıkları sıkıntılarının da kucuk olabileceği yanılgısını yaratabilmektedir. Bu bakış acımızdan oturu cocukların pek ciddiye alınmadığı ve onların da kendilerini anlaşılmaya muhtac bir birey oldukları gozden kacırılmasına yol acabilmektedir. Bize “Aman bunu mu dert edinmiş kendisine?” dedirten, hafife aldığımız durumlar cocuklar icin aslında buyuk bir sıkıntı yumağıdır.

Bu durumu dikkate almayan yetişkinler cocuğun yaşadığı sıkıntıları gormezden gelerek, es gecerek cocukların duygularına (kalbine) dokunma şansını elde edememektedirler. Duygularına dokunmadan cocuklarımızla kurmaya calıştığımız yarım yamalak diyalog halinde cocuklarımız anlaşılmadığını ve ciddiye alınmadığını kolaylıkla hissedebilmektedirler. Bu sebepten oturu cocuklarımıza soylediklerimizin cocuklarımızın bir kulağından girip diğer kulağından cıkmasına şaşırmamak gerekiyor. Cunku cocuklarımızı yeteri kadar dinlemeden ve soylediklerini anlamadan soylediklerimiz cocukların yureğine ne yazık ki işlemiyor. Daha kısaca ifade edersek dinlemediğimizde dinlenilmiyoruz. Cocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar aşağıda belirtilmiştir.
Kuracağımız iletişim cocuğun anlayacağı bir dil kullanılarak, goz goze ve duygu teması sağlanarak kurulmalı
Soylenen ve koyulan kurallara ebeveynlerin ortak ve tutarlı şekilde hareket etmeleri sağlanmalıdır (ebeveynlerin hatta birlikte yaşadıkları babaanne, anneanne… evde kim varsa iletişim noktasında ozlerinin ve sozlerinin bir olması sağlanmalıdır)
Cocuklara “hayır” soylenmesi gereken yerlerde neden hayır dediğimiz sebepleriyle anlaşılır şekilde cocuğa acıklanmalı
Kuracağımız iletişimde cocuktan cok daha fazla konuşmamaya gayret gosterilmeli, daha cok dinleyici pozisyonunda yer alarak cocuktan daha cok bilgi almanın yanı sıra cocuğun duygu ve duşuncelerinin onunu acmalı fakat bunu yaparken soracağımız soruların eleştirel ve sorgulayıcı bir dille olmamasına gayret gosterilmeli.
Cocukla gireceğimiz diyalog da cocuğa beden dilimizle soyleyeceklerini derhal soyle işim var mesajını vermeden tum kalbimizle onu dinlemeye hazır olduğumuzu gostererek onu dinlemeye ve anlamaya calışmalıyız.
Cocuğun sorduğu soruları cevapsız bırakmayın yaşına uygun bir şekilde cevaplama gayreti gosterin. Bilmiyorsanız da bilmediğinizi soyledikten sonra araştırıp kendisini bilgilendireceğinizi ifade edin.
Sorduğu ve ifade ettiği durumlardan dolayı hemen akıl vermek ve nasihat vermek yerine “hımm, peki bu durumda ne yapabilirsin,” gibi bir cumleyle onun yaşadığı soruna cozum bulmasını sağlayın.
Cocuğun yaşadıklarından dolayı nasıl hissettiğini ve duşunduğunu bulmaya ve anlamaya calışın. Kendi duygularını ifade etmeyi bilmiyorsa ona “bu durumdan dolayı uzulmuşsun, arkadaşına sanırım kırgınsın, ofkelisin” şeklinde duygularını tanımasını ve anlamlandırmasını sağlayın.
Cocuklarımızla iletişim kurarken elektronik cihaz kullanımının bir sureliğine ertelenmesini sağlayın.
Tum cocuklarınızla eşit miktarda iletişim kurmaya ozen gosteriniz.
Cocuklarınızın gururunu zedeleyecek, onu aşağılayacak cumleler kurmayınız.
Bazı durumlarda cocuğunuzu uyarmanız gereken durumlar oluşursa bunu herkesin icinde yapmamaya ozen gosterin. Sakin ve başkalarının duymayacağı ve onu gormeyeceği bir yerde gerekli uyarılarınızı yapınız.
Cocuğa bazı değerleri (bağırmadan konuşmak, yalan soylememek, vurmamak, ozur dilemek…) anlatırken bizim en başta bu kurallara ve değerlere ne kadar onem verdiğimiz ve bu değerleri hayatımıza ne kadar gecirdiğimizi kendimize sormamız onemlidir.

[h=2]Diyarbakır Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]