COCUK İSTİSMARI , 3 CEŞİTTİR. FİZİKSEL,CİNSEL VE DUYGUSAL İSTİSMAR.
Ben makalemde 0_18 yaş arasından bahsedeceğim. Cocuk istismarı: COCUKLARIN KAZA DIŞI ONLENEBİLİR OLDUĞU HALDE ONLENMEMİŞ ETKENLER SONUCU ZARAR GORMESİDİR.
FİZİKSEL İSTİSMAR,Cocuğun fiziksel acıdan zarar gormesi ve bedensel butunluğunun bozulmasıdır.Bu cocuklarda MORLUKLAR, ISIRMA_ EMME İZLERİ , ESKİ_ YENİ YARA İZLERİ ,YANIKLAR,KIRIKLAR ,ORGAN YARALANMALARI,GOZLERDE _KULAKLARDA DARBE İZLERİDİR.ANİ OLUŞMUŞ KAFA TRAVMALARINDA,MERDİVEN DUŞME OLAYLARINDA COCUK İSTİSMARI DUŞUNULMELİDİR.
0_2 YAŞ ARASI BEBEKLERDE BEBEĞİN ANİ SARSILMASINA BAĞLI BEYİN KANAMALARI VE KOMA GELİŞEBİLİR (SARSILMIŞ BEBEK SENDROMU ).
CİNSEL İSTİSMAR ,PSİKO SOSYAL GELİŞİMİNİ TAMAMLAMAMIŞ BİR COCUĞUN BİR ERGEN TARAFINDAN CİNSEL UYARI VEYA DOYUM AMACIYLA KULLANILMASIDIR.
DUYGUSAL İSTİSMAR,Cocukların kendilerini olumsuz etkileyen davranışlara maruz kalması,gereksinimleri olan İLGİ , SEVGİ,BAKIMDAN YOKSUN KALMASIDIR. SONUCTA COCUK TOPLUMSAL ,BİLİMSEL STANDARTLARA GORE PSİKOLOJİK TRAVMAYA UĞRAMIŞ OLUR.
DUYGUSAL İSTİSMAR SIKTIR VE TANINMASI GUCTUR.
COCUK İHMALİ,Cocuğun beslenme , sağlık, barınma, giyim,eğitim , korunma , gozetim gibi temel gereksinimlerinin yetersiz karşılanması veye karşılanmamasıdır.
SONUCTA;BUYUME GERİLİĞİ,ZİHİNSEL GELİŞİM GERİLİĞİ , OĞRENME GUCLUĞU ,YARALANMA , KAZALAR,SAĞLIK KURUMLARINA GİDEMEME,TERK EDİLME,EVDEN KOVULMALARA YOL ACABİLİR .SIK VE TANINMASI GUCTUR.
COCUK İSTİSMAR VEYE İHMALİ DUŞUNULEN HER COCUK SAĞLIK KURUMUNDA GOZETİM ALTINDA TUTULMALIDIR.
Şupheli olgularda , Cocuk sağlık kurumuna gec getirilir, gecikme nedeni acıklanamaz.Ailenin verdiği oyku celişkilidir.Oyku ile cocuğun muayene bulguları uyumsuzdur.Getirenler birbirini suclayabilir.Cocuk oncesinde sağlıklıdır ,olay ani gelişmiştir.
BU COCUKLARA VE AİLELERİNE ,TİBBİ , PSİKOLOJİK,SOSYAL,HUKUKİ YARDIM YAPILMALIDIR.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuk istismarı ve ihmali
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuk istismarı ve ihmali