Murekkepli Kalemim, oğretmenlerin nobet gorevleri hakkında yazmayı tercih etti. Oğretmenlerimiz, bu zamana kadar hicbir gorevden kacmamışlar; kendilerine verilen gorevleri layıkıyla yerine getirmişlerdir. Onlara kulak vermek gerektiğine inanıyorum. Kamuda her birim yaptığı işin karşılığını alıyor da iş oğretmene geldiğinde oğretmen hakkını istediğinde nicin diğer kamu calışanları ağız birliği etmişcesine oğretmenlere karşı bir algı oluşturmaya calışıyorlar? Doğrusu bunu anlamak mumkun değil. Yazılı ve gorsel medyada “Oğretmenlere Zam!” spotlarıyla verilen haberler ne kadar dikkat cekici geliyor? O zaman birileri cıkıyor : “Ya bu oğretmenler yattığı yerden para kazanıyorlar, uc ay tatil, bayram tatili, yarı yıl tatili, kar tatili vb. yat babam yat!” Oğretmenler de kendilerini nasıl savunacaklarını bilmez duruma gelmişler. Sanki kamuda calışan sadece onlarmış gibi yıpratıcı eleştirilere maruz kalarak kim ne derse? desin; işimiz neyi gerektiriyorsa onu eksiksiz yerine getirme telaşına duşmuşlerdir. Meyve veren ağac taşlanır misali cok da tınlamıyorlar. Her şeye rağmen denizyıldızlarını denizle buluşturmanın kaygısına duşmuşler.
Gel gelelim nobet konusuna. Oğretmenlerin, "Aylık karşılığı ders gorevi" ve "Ek ders gorevi" dışında herhangi bir gorevi yoktur. Gerekli yonetmelik ve genelgeler ile okul mudurluğunun inisiyatifi gibi durumlarla cercevesi cizilir. Oğretmenlerin tuttuğu nobet karşılığında hakkı olan belli bir ucret istemesi kadar normal bir davranış yoktur. Ki her kurumun calışanı yaptığı ek işlere ucret tahakkuk ettirilirken oğretmenlerin bu hakkı istemesi kimseyi rahatsız etmemeli.Okullarda nobet gorevi cok onemlidir; cunku canparelerimizi emanet ettiğimiz oğretmenler bu gorevi layıkıyla yerine getirmeye calışıyorlar kim ne derse desin! Okullarımızda guvenlik onlemlerinin yetersiz olduğunu onceki yazımızda işlemiştik. Bu ortamda cocukları kendi cocuğu imiş gibi bakan bu oğretmenlerimize sahip cıkmamız gerekir. Diyelim ki nobete ucret verilmedi mi? Oğretmenlerimiz nobet tutmayacak kadar insafsız mı sanıyorlar! Sonuc ne olursa olsun eğitim işi siyasi malzeme yapılmamalıdır. Oğretmen ve oğrenci uzerinden siyaset yapılması oğretmen ve oğrencilerimizin ulaşmak istediği hedeflere taş koymaktan başka bir anlam taşımayacaktır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Oğretmenlerimiz Nobet Ucreti İstemekte Haklılar mı?