Cocuk orselenmesi ve somurusu cocukların anne, babaları, bakıcıları ve diğer kurum ya da kişiler tarafından; bedensel, duygusal, bilişsel ve cinsel gelişimlerini engelleyen eylem ya da durumlarla karşı karşıya bırakılması ya da bu gelişimlerin bilerek, isteyerek zedelenmesidir. Bu bağlamda bakıldığında orselenme be somuru kasıtlı bir olgu olarak nitelenebilir. Ancak ihmal, anne, baba, bakıcı ve diğer kurum ya da kişilerin cocuğa bakma ve koruma yukumluluklerini gereğince yerine getirmeme sonucu ortaya cıkmaktadır. Bir başka değişle; cocuğun beslenme, korunma, eğitim ve sağlık gibi temel gereksinimlerinin karşılanması ihmal edilmemektedir.

COCUK İHMALİ

Uygulamada karşılaşılan ihmal ornekleri bazı başlıklar altında toplanabilir:

Tıbbi İhmal: Cocuğun sağlıklı gelişmesini olumsuz yonde etkileyecek şekilde tıbbi bakımı yaptırmama ya da geciktirme, sağlık personelinin onerilerine uymama, aşılarını yaptırmama, gebelikte uyulması gereken koşullara dikkat etmemem (sigara, alkol, madde kullanımı) gibi ihmallerdir.

Duygusal İhmal: Cocuğun en ust duzeyde gelişimini sağlayacak duygusal paylaşımın olmaması; sevgi, koruma ve destek eksikliği biciminde gozlenir.

Eğitim İhmali: cocuğun yetenek ve becerilerine gore uygun eğitim olanaklarından yararlanamaması, oğrenmeye yonlendirilememesi, araştırma ve zihinsel gelişmenin ozendirilip desteklenmemesi gibi durumlardır.

Anne, babaların cocuklarını korumada gosterdikleri ihmal de bu başlık altında ele alınmaktadır. Gosterdikleri ihmalde bu başlık altında ele alınmaktadır. Cevre duyarsızlığı ve cevredeki tehlikelere yonelik yeterli onlemin alınmaması cocukların kazalara uğramalarına, orselenmelerine ve sağlıklarını yitirmelerine neden olabilmektedir.

Sosyal İhmal: Kurum ve kuruluşların, sorumlu oldukları alanlarda bu sorumlulukları konusunda duyarsız davranarak cocuklara yonelik ihmallerde bulunmalarıdır. Hastanelerde, cocukların gereğinden once ya da sonra taburcu edilmeleri, anne, babanın yakınlığına izin verimemesi, cocuğun duygularının goz ardı edilmesi, belediye hizmetlerindeki aksaklıklar nedeniyle cockların cukurlara, goletlere duşmesi, guvenli yol gecişlerinin olmaması gibi ihmaller sosyal ihmal orneğidirler.

[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]