COCUK BAŞAĞRILARI
Cocukluk cağında başağrısı, nadir olmayan bir şikayettir. Cocuğun yaşına gore değişik belirtiler verir. Gorulduğu yaşa gore başlıca:
Erken cocukluk donemi başağrıları (1-2 yaş)
Oyun cocuğu donemi başağrıları (2-5 yaş)
Okul cağı cocuğu başağrıları (6-12 yaş)
Ergenlik donemi başağrıları (13-18 yaş) olarak ayrı kategorilerde değerlendirilebilir.
Erken cocukluk donemi başağrıları: Burada kastedilen 2- 3 yaş grubu olup, genellikle başağrısı net ifade edilemez. Bu başağrılarının bir kısmı cocukta kendisini huzursuzluk, ağlama, mide bulantısı, karın ağrısı olarak gosterebilir. Nadiren eğer cocuk kendisini ifade etmeye başlamışsa bu yaşlarda başının ağrıdığını işaret edebilir veya eliyle başını gosterir. Ağrı genellikle belirgin bir lokalizasyon gostermez. Bu tip başağrıları sıklıkla bir ateşli hastalıkla birlikte olabilir. Kulak, boğaz , ust solunum yolları ile birlikte olan ateşle birlikte başağrısı gorulebilir. Bazı başağrıları ise tekrarlayıcı ozelliktedir. Haftanın değişik gunlerinde ortaya cıkar.
Beraberinde ateş olmayan basit tip ağrılar genellikle cocukla ilgilenip, rahat bir ortamda uyutulursa gecer. Nadiren yaş grubuna uygun ateş duşurucu ilacların kullanılması gerekir. (Ateş duşurucu ilacların coğunda aynı zamanda ağrı kesici ozellik de bulunmaktadır.) Bazı durumlarda cok erken yaşlarda başlayan migren tipi tekrarlayıcı başağrıları da gorulebilir. Burada ağrının meydana geliş, tekrarlayış gibi ozellikleri ile tanıya gidilir.
Başağrısı, ani başlayıp beraberinde bulantı, kusma, goz bebeğinde değişiklikler veya cocuğun şuurunda bozulma meydana getiriyorsa bunlar bir sağlık kuruluşuna başvurmak icin yeterince uyarıcı ozelliklerdir. Başağrılarında tanı icin gerekirse kafa ici goruntuleme (MR), nadir durumlarda da beyin elektrosu (EEG)gibi daha ileri spesifik tetkiklere başvurulabilir.
Daha buyuk, oyun cağına gelmiş 3-6 yaş cocuklar genellikle başağrısını iyi tarif edebilirler. Burada da ağrının ozellikleri dikkate alınır. Bu yaş grubunda da benzer ateşli durumlar ağrıya neden olabileceği gibi migren tipi başağrıları ile ebeveynlerden oğrenilmiş başaağrısı tipleri gorulebilir.
Okul cağı cocuklarında başağrıları genellikle gunluk faaliyetler ile değişkenlik gosteren ozelliktedir. Orneğin sabah servisle okuluna gidememiş, erken saatte kalktığı icin yeterli kahvaltı edemeyen, akşamları gec yatıp sabah erken kalkan ve tum gun okulda dikkatini vemeye calışan bir cocukta bu gunluk faaliyetin herhangi bir safhasında başağrısı gorulebilir. Bu başağrıları tekrarlayıcı olabilir. Bunların coğu dinlenme ve uyku ile gecer. Migren tipi başağrıları bu yaşlarda da gorulebilir. Gene başağrılarının ozellikleri, beraberinde bulantı kusma şuur değişiklikleri olup olmaması, basit dediğimiz ateş duşurucu ağrı kesici ilaclara verdiği yanıt da başağrısının ciddiyeti konusunda fikir verir. Bu tip başağrılarında da gerekirse kafa ici goruntuleme dahil ileri tetkikler yapmak gerekebilir.Bu yaş gurubu başağrılarını tedavi ederken oncelikle ağrının tipi ve ortaya cıkarıcı faktorler ele alınır, gerekirse yaşam tarzı değişiklikler onerilir. Ağrı esnasında basit ateş duşurucu ağrı kesici ilaclar denenebilir. Bazı olgularda tekrarlayan migren tipi başağrıları icin onleyici ilac kullanımı secenekleri de konunun uzmanının değerlendirmesi sonrası uygulanabilir.
Ozetle, cocuk da başağrısı hic de nadir gorulen bir durum olmayıp, kucuk yaştaki cocuklardan ileri ergenlik donemine kadar cocukluğun her evresinde gorulebilir. Bu başağrılarının cok azının nedeni kafa icinde yer kaplayıcı lezyon gibi ciddi bir durumdur. Buna rağmen başağrısı tarif eden bir cocukta takibini yapan aile doktoru veya cocuk doktorunun gerekli gormesi halinde bir cocuk norolojisi uzmanınca değerlendirilmesi ve sebebe yonelik ileri tetkik gerekebilir. Tedavileri ağrıya neden olan, başlatan sebeplerin ortadan kaldırılması, onleyici onlemler, yaşam tarzı değişiklikleri ve telkin, yaşına uygun ağrı kesici veya diğer bu durumlarda endike ilaclar gibi değişik secenekler icerir.
O ana kadar normal olan bir cocukta ( ozellikle kendi ifade edebiliyorsa), ani başlangıclı ve beraberinde kusmanın, şuur bulanıklığının da eşlik ettiği ve basit ağrı kesicilerle gecmeyen başağrıları daha ciddi kabul edilmelidir.




[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]