Alerji nedir ve nasıl ortaya cıkar?
Cevremizde bulunan ve vucudumuzda alerjik yanıt oluşturan maddelere “alerjen” denir. Başlıca alerjenler ev tozu miteları, polenler, kufler, evcil hayvanların tuyleri ve deri dokuntuleridir. Alerji ise vucudumuzun bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı, aşırı şekilde ve anormal bir yanıt, tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Alerjenlere aşırı tepki sonucu sık oksuruk, nefes sıkışması belirtileri ile seyrederse astım aklımıza gelmelidir.

Cocukların en sık alerji sorunları nelerdir?
Cocuklarda gorulen alerjik hastalıklardan en sık olanı astımdır. Daha sonra alerjik nezle, egzama (Atopik dermatit), besin alerjisi, ilac alerjisi, urtiker (kurdeşen eya dabaz), temasa bağlı alerjik dermatit, arı alerjisi (venom alerjisi) ve diğer bocek alerjileri cocuklarda gorulen en sık alerjik sorunlardır.

Cocuklarında alerjik hastalık ve astımı olanlar “Cocuk Alerji Uzmanlarının” yolunu tutuyor
Cocuk alerji uzmanları doğumdan 18 yaşına kadar cocuklarda gorulen alerjik hastalıkların, astımın teşhisinde ve tedavisinde cok detaylı eğitim almaktadılar. Cocuk doktorluğundan sonra 3 yıl sureyle cocuk alerji uzmanlık eğitimi alırlar. Bu nedenle teşhis ve tedavi konusunda cocuk alerji uzmanları cok deneyimlidir. Gerek cocuk doktorları, gerek diğer branşlar artık cocuk alerji uzmanlarıyla el ele calışmaktadırlar.

Cocuklarda astımın nedenleri nelerdir?
En onemli neden genetik olmakkla birlikte cocuklardaki astımın %90 nedeni alerjidir. Alerjinin en sık nedenleri ise ev tozu mite’ları ve polenler başta olmak uzere kufler, evcil hayvanlar gibi alerjenlerdir. Astım kalıtsal bir hastalıktır. Ancak ailesinde astım olmayan ailelerin cocuklarında da astım gelişebilmektedir. Cevresel faktorler de astımın ortaya cıkmasını etkilemektedir. Alerjenler dışında, şişmanlık, hijyene aşırı onem vermek, ilk iki yaşta sık antibiyotik kullanmak gibi cevresel faktorler de astımın ortaya cıkmasına neden olmaktadır.

Astımın belirtileri nelerdir?
Sık sık oksuruk, nefes sıkışması, akciğerde hışıltı olması en onemli belirtilerdir. Gece uykudan kaldıran oksuruk, sabaha doğrıu oksuruk, koştıktan sonra veya terledikten sonra oksuruk olması, her gribal enfeksiyon sonrası oksuruk olması en onemli astım belirtileridir. Bu belirtileri olan her cocuğa astım demek de yanlıştır. Bu belirtileri olan cocukların Cocuk alerji uzmanlarınca detaylı bir şekilde incelenerek kesin teşhis konulması gerekmektedir.

Parfumun ve diğer kokuların astımlı cocuklara etkileri nedir?
Astımlı cocukların ve yetişkinlerin akciğerleri cok hassas olduğu icin parfumlere ve kokulara hassasiyetleri vardır. Bu nedenle astımlı cocukların ve yetişkinlerin keskin kokulu parfum kullanmaması, camaşırların parfumsuz deterjanlarla yıkanması cok onemlidir. Evde temizliğin cocuğun olmadığı zaman yapılması da diğer faydalı bir onlemdir.

Cocuklarda astım teşhisi nasıl olur?
Astım belirtileri olan cocuklarda ayrıntılı bir oyku alınmalıdır. Cocuğun akciğerleri dikkatle dinlenmelidir. Belirtiler astımı duşunduruyorsa gerekli testlerin yapılması gerekir. Cocuklarda astımın %80-90’ı alerjik olduğu icin ciltten alerji testi yapılması cok onemlidir. Alerji testlerinin cocuk alerji uzmanlarınca veya denetiminde yapılması doğru teşhisi icin cok onemlidir. 6 yaşından buyuk cocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılır. Verilen nefeste NO testi yapılabilir. Gerekli olan durumlarda kan testleri, ter testi ve alınan bilgilere gore bazı testler yapılır. Bu sonuclarla astım olup olmadığına karar verilmektedir. Astım teşhisinde deneyim cok onemlidir.

Cocuklarda astımın tedavisi var mı?
Astım tedavisi cocuklarda yuz guldurucudur. Sebep olan alerjenden korunma, ilac tedavisi ve bazı durumlarda aşı tedavisi dediğimiz immunoterapi tedavisi ile tedavi yapılmaktadır. Cocuklarda astım tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Onemli Notlar
-Cocuklarda astımın en onemli nedeni genetik olmakla birlikte cevresel faktorler astım gelişmesine katkıda bulunur
-Astımın %90 nedeni alerjidir.
-Alerji yapan en sık alerjenler ev tozu mite’ları, polenler, kufler, evcil hayvan tuyleri ve epitelleridir.
-Alerjenler bronşlarda aşısı hassasiyete neden olur. Gribal enfeksiyonlar, sigara dumanı, parfum, keskin kokularda aşırı hassas bronşlarda daralma yaparak astım krizine veya astım belirtilerine neden olabilir.
-Astımın doğru teşhisi konulması cok onemlidir.
-Astım tedavi edilebilir hastalıktır. İlac ve aşı tedavisi yanında korunma cok onemlidir.
-Astımlı cocukların bulunduğu ortamda sigara icilmemesi onemlidir
-Keskin kokulu parfumlerden uzak durulması, camaşırların parfumsuz deterjanla yıkanması ve genel temizlik yapılırken cocuğun evde olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]