Cocuğunuzda İstediğiniz Davranışı Nasıl Arttırırsınız?
Eğer yaptıkları bir davranış icin odullendirilirlerse(pekiştirilirse) cocuklar o davranışı tekrarlarlar. Bu yuzden istediğiniz davranışı odullendirin ve boylece o davranışı arttırmış olun. İstenen davranışlar dağılan oyuncakları toplamak, odevini yapmak, yatağını duzeltmek veya kardeşle oyuncakları paylaşmak olabilir. Boyle sessizce yapılan şeylerin bazen hic farkına bile varmayız.
İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz?
Overek, gulumseyerek, sarılarak, operek: (Sosyal Odul) Sevdiği bir işi yaparak, (Orneğin bir oyku okumak, parka goturmek gibi) Puan ya da yıldız verip toplamında istediği bir şeyi almak ya da yapmak: (Simgesel Odul) Kucuk bir hediye vererek: (Maddi Odul) Bircok anababa odulu maddi bir nesne olarak algılar ve eleştirir. Gorduğunuz gibi odul-pekiştirme sadece maddi değeri olan nesnelerle yapılmaz. Asıl kalıcı davranış geliştiren odul sistemi maddi olmayanlardır. Unutmayın ki, ovgu anababaların da kendilerini iyi hissetmelerini sağlar, devamlı eleştirmek ve tehdit etmek anababaların da kendilerini kotu hissetmelerini sağlar.
Olumlu davranışları hemen ve acık bir bicimde odullendirin. Cocuğunuza sizin hoşunuza giden şeyin ne olduğunu soyleyin.
Olumsuz davranışlarıyla ilgi cektiklerinde cocuklar sıklıkla bu durumdan hoşnut olurlar.
Bağırarak, vurarak, kuserek de olsa ilgilenmek, istenmeyen davranışları arttırır.
Eğer onun şeker yemesini istemiyorsanız bu isteği duymazdan gelin, hic pes etmeyin. Bunu her şeker isteyerek ağladığında yapmalısınız.
Bazen İstenmeyen Davranışları Gormezden Gelmek Mumkun Olmayabilir
Eğer davranışlar tehlikeli ve yıkıcı ise o zaman HAYIR demek zorunda kalabilirsiniz ya da onu oradan uzaklaştırmak, sevdiği şeylerden mahrum etmek ve hareketlerini kısıtlamak gerekebilir.
Bu nedenle HAYIR demenizin cok onemli olduğuna karar verdikten sonra bunu surdurmelisiniz ayrıca davranışınız sozlerinizden daha etkilidir. Yaptırım ya da mahrumiyet vermişseniz bunu uygulayın.
Anababaların yerine getiremedikleri uygulamalar bir sure sonra cocuğun anababalarının sozune inanmamasına neden olur.
İstenmeyen Davranışları Nasıl Azaltırsınız?
Sonunda pes edip odullendirdiğinizde cocuğun istemediğiniz davranışını surdurmesini sağlamış olursunuz. İstemediğiniz davranışın karşılığında bilgisayarla oynamasını 1 gunluğune yasaklayacağınızı soylemişseniz mutlaka uygulayın.
Eğer beş on dakika sonra pes ederseniz eğer o sure boyunca bağırırsa sizin sonunda boyun eğeceğinizi oğrenecektir. Bu nedenle pes etmeden sonuna kadar gidebilmelisiniz.
Nasıl Davranan Bir Cocuk İstersiniz?
1. Acık, net ve surdurulebilir kurallar koyun: Orneğin yatağa yatış saati, odev zamanları belli değişmez duzen icinde gercekleşsin. Cocuğunuz kendini guvende hissedecektir.
2. Yapmasını istediğiniz şeyleri net ve tutarlı bicimde anlatın. Cocuğunuzun sizin ne soylediğinizi tam anladığından emin misiniz?
3. Yeni davranışlar oğretin:
a) Yonlendirme: Gostererek, yardımcı olarak ve yapabilmesine izin vererek yeni bir davranış oğretebilirsiniz
b) Her seferde tek bir adım: Zor işleri daha kucuk adımlara bolerek cocuğun her seferde bir adım oğrenmesini sağlayabilirsiniz.
c) Gozleyerek oğrenme: Cocuklar anababalarını ornek alır, onlar gibi davranırlar.
Cocuğunuza Duygularıyla Nasıl Baş Edeceğini Oğretin
1. Cocuğunuzun size anlattıklarını dikkatle ve sessizce dinleyin. Olayla ilgili duygusunu net olarak anladığınızda etkili iletişim icin kapının aralandığını hemen fark edersiniz.
2. Onların duygularını anladığınızı kısaca ifade edin (evet, anladım gibi)
3. Cocuğunuzun tanımlamaya calıştığı duygusunun adını koyun. (cok kırılmış olmalısın vs. gibi)
Unutmayınkitum duygular kabul edilebilir ancak bazı davranışlar kabul edilemez ve sınırlanmalıdır.
SorunlarlaBaşEtmekİcinNeYapabilirsiniz?
1. Problemi tanımlayın:
-Koridor camur icinde kalmış!
2. Bilgi verin:
- Camurlu ayakkabıların eve girmeden once cıkması iyi olur.
3. İsteğinizi kısaca tek kelimeyle belirtin:
-Ayakkabılar!
4. Kendi duygularınızı anlatın:
-Silip temizlediğim yerleri camur icinde gorunce cok kızıyorum.
5. Hatırlatıcı notlar yazın:
-Lutfen eve girer girmez ayakkabılarınızı cıkarın.
Cezalandırmak Yerine Neler Yapılabilir?
1. O andaki duygunuzu cocuğun kişiliğine saldırmadan net şekilde anlatın:
-Notlarının duşuk olmasına cok uzuldum.
2. Kendi beklentinizi ifade edin:
-İkinci donem notlarının daha yukseleceğini umarım.
3. Cocuğa kendini affettirme yolu gosterin:
-Derslerine daha fazla zaman ayırarak bunu halledebilirsin.
4. Cocuğunuza secme şansı verin:
-Kendin calışabilirsin ya da sana derslerinde yardımcı olacak birisi olabilir, nasıl istersin?
5. Problemi cozmek icin birlikte calışın:
a) Cocuğunuzun duygularını konuşun
-Bu karne senin icin de cok uzucu olmalı.
b) Cocuğunuzu bu konuda birlikte bir cozum uretmeye teşvik edin
-Bu sorunu cozmek icin sen neler duşunuyorsun?
c) Ortaya cıkan fikirlerin listesini yapın ve bu fikirler icinden hangilerini uygulamaya koyacağınıza birlikte karar verin.
-Evet, bu soylediğini yapabiliriz.
d) İzleyin ve eyleme gecin:
-Bu soylediğini gercekleştirmek icin bir plan yapalım.
e) Hicbir zaman cocuğun sizi suclamasına izin vermeyin:
-Sen hic beni calıştırmadın, oğretmen dersi kotu anlatıyor.
-Suclama yok. Burada nasıl bir cozum uretebileceğimizi duşunmeye calışıyoruz.
DoğruOvgu
Ovguler cocuğun kendine guvenini arttırır ve yaptığı işe daha da hevesle sarılmasını sağlar.
Ama overken şunlara dikkat edin:
1. Genel şeylerden kacının. Onun yerine gorduğunuz şeyi tanımlayın.
“ Cok guzel bir resim yapmışsın “ yerine “ Bu resimde canlı renkler bir arada kullanılmış”
2.Geleceğe yonelik yansıtmalar yapmayın, şimdiye yonelin:
“ Sen buyuk bir ressam olacaksın” yerine” Bu resim uzerinde gercekten sabırla uğraştın.”
3.Kendi duygularınızı anlatın:
“ Bu resme bakınca icimi sevinc kapladı ya senin?”
4. Cocuğun ovulmeye değer davranışını kısaca tanımlayın:
“Bu resmi yapmadaki kararlığın beni etkiledi”
Cocuklarınızın başarılı olmasını istiyorsanız once mutlu olmalarını sağlayın. Goruşmek uzere
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuğunuza istediğiniz davranışı oğretin
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuğunuza istediğiniz davranışı oğretin