Business class ucmak faydalı mı?Yaz aylarının sonuna geldik. Coğumuz işimize donecek ve belki de uzun ucak seyahatlarına başlayacak. Peki, “business class” ucmak, konforu ve sağladığı imkanlar dışında derin ven trombozu (bacak toplardamarında pıhtılaşma) riskini azaltmak acısından faydalı mı?
Blog’da, derin ven trombozu (DVT) ile ilgili farklı yazılarım mevcut. Bu nedenle, tehlikeli ve oldurucu olabilen bu hastalık hakkında bu yazımda fazla detaylı bilgi vermeyeceğim. Konu hakkında ki diğer yazılarımı da okumak isterseniz, blog arama fonksiyonunu kullanarak “derin ven trombozu” yazıp, aratmanız yeterli.
Ucak, araba, otobus veya tren ile yapılan uzun yolculukların hepsinde duşukte olsa bacak damarlarınızda, derin ven trombozu gelişme riski bulunmaktadır. Toplardamar icerisinde oluşan bu pıhtı, kalp ve akciğerlere doğru kan akımı yonunde hareket etme eğilimindedir.
Hareketsiz şekilde, bacaklar aşağı doğru sarkık bir şekilde oturmak en onemli nedendir. Yercekimi nedeniyle, bacaklarda toplanan ve hareket etmeyen kan, pıhtılaşmaya neden olacaktır. Hava basıncındaki değişikliklerin, derin ven trombozu gelişimi uzerine etkisinin olduğuna dair yeterli bir bilgi yoktur. Hareketsizlik veya az hareket etme en onemli risk faktoru olarak karşımıza cıkmaktadır.
Diğer onemli risk faktorleri arasında ise, cok yakın zamanda buyuk bir operasyon gecirmek (orneğin kalca veya diz protez operasyonu) veya onceden derin ven trombozu atağı hikayesinin bulunması, kanser, şişmanlık, gebelik, doğum kontrol haplarının (ozellikle ostrojen iceren) ve hormon tedavisinin kullanılması bulunmaktadır.
Yukarıda saydığım risk faktorlerinin bulunduğu hastaların, ortalama her saat ucak yolculuğunda ise, ucak icerisinde koridor boyunca hareket etmeleri oldukca onemlidir. Bu yuruyuş sırasında, bacak baldır kaslarının kasılmasını sağlayıcı egzersizler (blog icerisinde bununla ilgili bir yazım mevcut) yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca, risk faktorlerinin bulunduğu hastaların, hafif basınclı varis corabı (kompresyon corabı) giymeleri uzun yolculuklarda faydalı olmaktadır.
Derin ven trombozu konusunda bilinclenmiş olan hastalarımın bircoğu, bana Aspirin kullanımı ile ilgili sorular sormaktadır. Ucuş oncesi alınan Aspirin’in, derin ven trombozu riskini azalttığına dair tam bir bilimsel kanıt mevcut değildir. Ama buna rağmen, hastalarım arasında Aspirin kullanımı bu amacla oldukca yuksek oranda olduğunu da goruyorum.
Derin ven trombozu gelişimi acısından yuksek risk altında olduğunu duşunen hastaların, yolculuk oncesi bu konuda uzman bir meslektaşım tarafından değerlendirilmesinin ve tıbbi olarak gerekli onlemlerin alınmasının daha onemli olduğunu duşunuyorum.
Gelelim, başta sorduğum sorunun yanıtına…. “Business Class”ucmak faydalı mı? Evet, sanırım son zamanlarda bu sınıfta yapılan değişiklikler ile (yatar pozisyona gelen koltuklar, geniş aralıklar, bol hareket etme imkanı) derin ven trombozu gelişim riski azalacaktır. Sanırım duyorum cunku, halen bunu destekleyen bilimsel veri mevcut değil… Eee, tıp pozitif bir bilim; varsa var, yoksa yok….
Eğer, sizin de kalp ve damar sağlığınız ile ilgili sormak istedikleriniz varsa, bana [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın...
Doc. Dr. Mehmet Umit Ergenoğlu

[h=2]İstanbul Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]