Septum deviasyonu, burun direği veya orta hattındaki eğrilikleri tanımlamak icin kullanılan bir terimdir. Normalde duz olan ve burun boşluğunu sağ ve sol olmak uzere ikiye ayıran bu yapı, doğumdan veya sonradan meydana gelen travmalar nedeni ile eğrilebilir. Burun eti, burun kemiği, kıkırdak terimleri halk arasında kullanılan diğer isimleridir.
Septum deviasyonu neden olur?
Septum deviasyonu doğum sonrasında annenin doğum kanalından cıkarken veya sonradan travmalar nedeni ile oluştuğu duşunulmektedir.
Kimlerde septum deviasyonundan şuphelenilmedilir ?
Burun tıkanıklığı, burundan nefes almakta zorluk, horlama, ağız solunumu, sık sık sinuzit hikayesi, baş ağrısı, koku almada bozukluk, uyku bozuklukları şikayeti olan kişilerde septum deviasyonu olabileceğinden ayrıntılı KBB muayenesi gerekmektedir.
Septum deviasyonu tanısı nasıl konur ?
Yukarıda bahsedilen şikayetleri olan hastalar septum deviasyonu acısından muayene edilmelidir. Burun icinin endoskopik olarak incelenmesi ile septum deviasyonu ve burun tıkanıklıklarının tanısı kolay ve doğru bicimde konulabilir.
Septum deviasyonu tedavisi nasıl yapılır ?
Septum deviasyonu, tedavisi cerrahi olarak yapılabilen bir hastalıktır. Burun orta hattındaki kemik ve kıkırdak yapılarındaki eğrilikler cerrahi olarak duzeltilebilir. Bu ameliyata septoplasti denmektedir. Septoplasti ameliyatı hem hasta tamamen uyutularak hem de bolgesel olarak
uyuşturularak yapılabilmektedir. Normal koşullar altında 30-45 dakika suren operasyondan sonra tamponsuz veya basit, kucuk tamponlar konmaktadır. Daha onceki yıllarda burun icerisinde konan şerit şeklinde uzun bez tamponlar artık kullanılmamaktadır. Bu nedenle septoplasti ameliyatları eskiden soylendiği kadar zor ve ağrılı işlem olmamaktadır.
Septoplasti sonrası burun kemiği tekrar buyur mu?
Usulune uygun yapılmış ameliyat sonrasında eğri olan burun kemiği ve kıkırdağı tekrar buyumez. Septoplasti ameliyatının başarısı %85 civarındadır.
Ameliyat sonrası neler olacak ?
Ameliyat sonrası tampon kullanmak biir zorunluluk değildir. Kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığından dikiş almaya gerek olmayıp, hastanın ameliyat sonrası pansuman ve bakımı cok kolaylaşmıştır. Ameliyatın erken doneminde ilk 2 gun burundan bir miktar sızıntı ve ilk 7 gun burun tıkanıklığı beklenen bir durumdur. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bu ameliay sonrası hastalar birkac gunde işlerine donebilmektedir.
Septum deviasyonu tedavi edilmez ise ne olur?
Septum deviasyonu olan ve burun tıkanıklığı, horlama, ağız solunumu, baş ağrısı, sık sık sinuzit atakları olan hastalar septoplasti yapılarak tedavi edilmelidir. Tedavi edilmedikleri taktirde ozellikle ileri yaşlarda horlama, uykuda nefes durması, uyku bozuklukları kronik sinuzit gelişimi riski artmaktadır. Bu kadar ciddi problemlere yol acan bu hastalık maalesef toplumumuzda yeterince anlaşılamamış ve daha cok estetik ameliyatlarla karıştırılmıştır. Ayrıca burundan nefes alma sorunu olmayan kişilerin de burun dış gorunumleri kotu olabilir ve estetik ameliyat gecirebilirler.

[h=2]Ankara Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]