Burun estetiği tum dunyada en cok yapılan estetik ameliyattır. Ozellikle Asya, orta doğu ve Guney Amerika’da oldukca sıklıkla yapılmaktadır. Bunun en onemli nedeni bu bolgede yaşayan insanlarda genetik olarak kemerli burun, burun ucu duşukluğu, burun kanadında genişlik vs. gibi sorunların sıklıkla gorulmesidir. Ozellikler Avrupa kokenli insanlarda bu durum daha az gorulur dolayısı ile burun estetiği beklentisi ve ameliyat sayısı bu bolgede gorece daha azdır. Başta bolgemizde olmak uzere sayı arttıkca beklentiler ve tedavi alternatif ve sunumları da oldukca artıyor bu durumda hastalara kasıtlı yada değil bazı yanlış bilgilendirilmelere neden olabiliyor.
Yanlış bilgilendirilen ya da bilgilenilen konular arasında ameliyatsız burun estetiği, tamponsuz burun ameliyatı, ağrısız burun ameliyatı, kusursuz gibi tanımlamalar, piezo-ultrasonik-diamond-porselen burun estetiği, ameliyattan sonra morarma durumları vs. yer almaktadır.
Ameliyatsız burun estetiği son yıllarda popularize edilmeye calışılan bir konudur. Bu konuda tıp alanında dolgu, b ve iple asma yontemleri vardır.
Dolgu ile biz ozellikle burun sırtındaki bazı ufak ve bolgesel cokmeleri doldurarak burun konturunu duzeltebiliyoruz, burun ucuna dolguenjekisyonu ile burunda kalkıklık illuzyonu verebiliyoruz. b ise burnu aşağı ceken kasları gevşeterek burunda kalkmaya cok azda olsa yardımcı olabiliyor yada burun kanadındaki asimetrilerin duzeltilmesinde kullanabiliyoruz. İple asmada yine burun ucundaki duşukluğe minimal katkısı olan bir yontemdir. Ancak hastalarıma ozellikle belirtmek isterim ki bu yontemlerin hic birisi kalıcı değildir.
Yine son zamanlarda bu uygulamaları yaptığını soyleyen hekim dışı ya da Kulak-burun-boğaz hastalıkları ve baş boyun cerrahisi, Plastik cerrahisi branşı dışındaki hekimlerinde bu uygulamaları yaptıklarını soyleyen reklamları uzulerek goruyorum hastalarıma ciddi uyarım bu konuda kulak burun boğaz hekimi yada plastik cerrahi hekimi dışındaki kimselere itibar etmemeleridir.
Bu konuda halkımızı yanlış yonlendirmeye yonelik reklamlardan biride ceşitli kalıba alcıya benzer aletler ile burun eğriliğinin duzeltilebileceği konusudur burada cok onemli sakıncalar bulunmaktadır şoyleki; bu tarz aletleri kesinlikle burnun kemik ve kıkırdak yapısını şekillendiremeyeceği gibi bir iki gunden fazla kullanılırsa ciltte yara acarlar ve bu yaralarda mutlaka iz bırakır.
Tamponsuz burun ameliyatı konusu tıpta hemen hemen hicbir toplantıda Turkiye’nin ve Dunyanın bir cok ulkesinde defalarca konuşmacı yada katılımcı olarak katıldığım hicbir kongrede guvenli bir yontem olarak sunulamayan bir yontemdir.
Burun ameliyatlarından sonra tamponu halk arasında burun direği denilen septum bolgesinde hematom (kan toplanması) olmasın diye koyuyoruz ya da koyuyorduk eskiden bez yapılı tamponlar kullanılıyor ve cıkarılırken ağrıya neden oluyordu şimdilerde kaucuk ya da silikonlar kullanıyoruz ve cıkarırken herhangi bir sorun olmuyor. Cok nadiren kişinin burun yapısı ve kanama eğilimi uygunsa sadece dikişlere guvenerek hic tampon koymadığımız vakalarda olabilir ancak şunu onemle belirtmek gerekir ki bu duruma ameliyattan once değil ameliyat sırasında karar verebiliriz.
Ağrısız burun estetiği bir diğer uzucu ve reklama yonelik slogan tarzı acıklamadır. Biz ameliyatı buyu ile yapmıyoruz okuyarak ufleyerek de yapmıyoruz mutlaka bir şekilde kesme işlemi kullanılıyor, işimizi ne kadar ozenle yaparsak, anatomi bilgimiz ne kadar iyi ve bu anatomik katlara ne kadar saygılı isek daha az travma ve daha az ağrı olacaktır ama hic ağrı olmayacak demek uygun değildir.
Ben hastalarımda hemen hemen hicbir zaman ağrı şikayeti almıyorum bu durum ağrısızlık anlamına gelmez ağrıya olduğunda az yol acarak ameliyat etmem ve ameliyattan sonra uygun ilaclarla ağrıyı kontrol etmemden kaynaklanır.
Piezo rinoplasti (burun estetiği), ultrasonik rinoplasti, diamond rinoplasti, porselen rinoplastikonularına gelince bunlarda kemiği kesmek icin keski dediğimiz aletler yerine ultrason dalgalarını kullanan cihazlardır. Daha duzgun kesiye va daha az morarmaya neden olduğu iddia edilir ancak bu alet ile kemiği kesebilmek icin burun cildinin geleneksel yontemlerden cok daha fazla kaldırılması gerekir bu durumda da yara iyileşmesinde gecikme ve burun kanatlarındaki kaslara zarar verilerek burun kanatlarında asimetrilere neden olunabilir.
İkinci celişkili konu ise burun kemiğini kırmadan ameliyat ediliyor denilse de biz zaten burun kemiğini kırmıyor kesiyoruz ayrıca keskide bıcakla kesermiş gibi kesilirken bu cihazlar ısı ile calışır ve kemiği yakarak keser bu durumda ciltte ve daha onemlisi kemik zarında yanığa neden olabilir bu durumda ameliyattan sonra 3 aya kadar ağrıya neden olur.
Peki ben bu yontemi kullanıyor muyum, tabi ki bu cihaz bende de var ozellikle burun sırtının indirilmesinde minimal kesilerde uygun vakalarda kullanıyorum ancak bu cihazlar asla mucizevi, başarıyı arttıran cihazlar değildir burun estetiğinde başarı doktorun kullandığı cihaza değil bilgi, beceri, tecrube ve işine verdiği ozene bağlıdır. Sizlerede onerim ameliyat olurken hangi cihaz değil hangi doktora olacağınıza dikkat etmenizdir.
Ameliyattan sonra belli cihaz vs. ile daha az morarma olacağı iddiaları da sorgulanmalıdır. Ameliyattan sonra yuzumuzdeki morarma uygulanan cerrahi teknik, cerrahın tecrubesi ve daha az travmatik yontemi (cihaz değil cerrahi yontem) uygulayabilmesi, anestezi yontemi, ameliyat sırasındaki tansiyon durumu, genetik kanama eğilimi, genetik yumuşak doku yapısı gibi faktorlerle belirlenir. Ben burada da hastalarıma daha az morarma icin hangi cihaz değil hangi hekim diye araştırma yapmalarını oneriyorum.
Sevgi ile kalın
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Burun estetiği ve yanlış bilinenler
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Burun estetiği ve yanlış bilinenler