HANZALA BİN EBÛ ÂMİR
Hanzala Bedir gazÂsında bulundu. O zaman henuz bekÂrdı. Bedir gazÂsından bir muddet sonra Abdullah bin Ubey’in kızı Cemîle ile nikÂhlandı. Ertesi gun de Uhud’da Kureyş muşrikleriyle carpışılacaktı.
Hanzala geceyi Medîne’de hanımının yanında gecirmek icin Resûlullahtan izin istedi. Peygamberimiz de musÂade buyurdu. Hanımı Cemîle ile o gece beraber kaldı. Cumartesi gunu sabahleyin Uhud’a yetişmek icin, telÂştan gusletmeyi unutup cok acele yola cıktı.
Ne luzûm vardı?
Yola cıkacağı sırada, hanımı Cemîle, orada bulunan kavminden dort kişiyi cağırdı ve Hanzala ile evlendiklerini soyleyip, onları şÃ‚hid tuttu. Oradaki dort şÃ‚hid sordular:
- Buna ne luzûm vardı?
Cemîle dedi ki:
- Ru’yÂmda semÂnın acıldığını ve Hanzala iceri girdikten sonra kapandığını gordum.
Peygamberimiz Uhud’da harp icin safları duzeltirken Hanzala yetişti ve EshÂb-ı kirÂm arasına karıştı. Hz. Hanzala diğer sahÂbîler gibi cansiperane muşriklerin uzerine atıldı. Şehîdlik mertebesine kavuşmak icin durmadan savaştı. Daha sonra muşrikler bozuldular, dağılıp kacmaya başladılar.
Hz. Hanzala, Ebû SufyÂn’ın onunu kesti. Uzerine hucûm etti. Ebû SufyÂn yere duştu. Korkudan ne yapacağını şaşıran Ebû SufyÂn;
- Ey Kureyş, ben Ebû SufyÂn’ım! Hanzala beni oldurecek, yetişin, diye sesi cıktığı kadar bağırmaya başladı.
Muşriklerden bircokları Ebû SufyÂn’ın sesini işittikleri hÂlde, kendi canlarının derdine duştuklerinden hic aldırış eden olmadı. Fakat ŞeddÂd bin Esved, Hz. Hanzala’ya arkadan yaklaşıp hÂince, sırtından mızrakladı.
Hanzala mukÂbele etmek istedi. Fakat îmÂndan nasîbi olmıyan bu muşrik, ikinci bir darbe daha vurup, Hanzala’yı şehîd etti. Hanzala şehîd olunca, Peygamberimiz buyurdu ki:
- Ben Hanzala’yı meleklerin gokle yer arasında, gumuş bir tepsi icinde, yağmur suyu ile yıkadıklarını gordum.
Ebû Useyd Sa’îd diyor ki:
“Gidip Hanzala’ya baktım. Başından yağmur suyu akıyordu. Dondum, bunu Resûlullaha haber verdim. Peygamberimiz hanımına haber gonderip bunun sebebini sordu. O da Uhud’a cıktığı zaman Hanzala’nın cunub olduğunu bildirdi.”
Hanzala bizdendir
Hz. Hanzala Uhud’a yetişmek icin cok acele edip, yetişememek korkusu kendini kapladığından, acele ile gusletmeyi unutmuştu. Bundan sonra Hanzala’nın adı Gasîl-ul-MelÂike=Melekler tarafından yıkanmış kimse diye anıldı. Medîne’de EshÂb-ı kirÂmın Evs kabîlesinden olanlar, “Melekler tarafından yıkanan Hanzala bizdendir” diye iftihÂr ederlerdi.
Hanzala bi’setten ya’nî Peygamber efendimizin da’vetinden once de îmÂn sÂhibi olup, Allahın birliğine inanır, putlara tapmazdı. Hanîf dîninde idi. Boylece hanımının ru’yÂsı hakîkat olup, Uhud savaşında Hz. Hanzala şehîd oldu. Abdullah isminde bir oğulları oldu. Abdullah bin Hanzala olarak tanınan bu oğlu, Yezîd zamanında şehîd edildi.
Meleklerin yıkadığı sahÂbî:
Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler0 Mesaj
●56 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Meleklerin yıkadığı sahÂbî: