Burun estetiği kimler icin uygundur? Burun yuz bolgesinin estetiğini belirleyen en onemli unsurdur. Estetik cerrahi alanı icindeki en ozel ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı buruna yeni şekil vermek icin uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler varsa duzeltilebilir, burun sırtı cokukse dolgunlaştırılabilir, kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri buyukse kucultulebilir, asimetri varsa duzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen ic kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yuz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.
Burun estetiği kimler icin uygundur?
Burun estetiği, gelişim cağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. Bu ortalama 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun estetiği adayının fiziksel gelişimini tamamlamasının yanında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Henuz kişiliği tam oturmamış veya kişilik problemleri olan kişiler burun ameliyatı icin uygun değildir. Burun ameliyatı olacak kişinin gercekleri doğru olarak algılayabilecek kapasiteye sahip olması, gercek ustu beklentiler icinde olmaması gerekir. Burun estetiği, hayalperest kişilerde, orneğin, kendi burnunun hayranı olduğu bir kişiye benzetilmesini isteyen kişilerde hayal kırıklığı oluşturabilir. Cunku herkesin yuzu, burnu farklıdır, her yuze her burun modeli olmaz.
Burun Muayenesi
Burun estetiği ameliyat planlamasının en onemli kısmı detaylı muayeneyle birlikte burun modeli tasarımıdır. Burun muayenesi hem burnun dış gorunumu hem de burnun ic kısmındaki hava yollarını kapsar. Dış muayene ile burun cildinin yapısı, kemik, kıkırdak şekli, simetri durumu, burun ucunun pozisyonu değerlendirilir. İc muayenede burun tıkanıklığına, nefes alma zorluğuna yol acan septum deviasyonu adını verdiğimiz ic kemik ve kıkırdaklarda eğrilik, buyume olup olmadığı, burun etlerinin durumu, varsa buyume olup olmadığı değerlendirilir.
İdeal Burun Tasarımı
Burun estetiği oncesi yuzunuze yakışacak burun modelini belirlemek icin mutlaka kişiye ozel bilgisayarlı tasarım yapılması gerekir. Yuzunuze uygun burun şeklinin tasarımı icin yuzunuzun genel şekli esas alınır. Alın, yanaklar, dudaklar, cenenin şekli ile uyumlu, yuzun altın oranlarına uygun burun modeli oluşturmak gerekir. En ideal burun yuz hatları ile uyum icinde, aynı zamanda doğal gorunen burundur. Burun estetiği ameliyatında doğal gorunum en onemli unsurdur. Doğal gorunumun burun estetiği ameliyatı tasarımlarında daima on planda tutulması gerektiğine inanarak, kişiye ozel tasarım yapıyorum. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem guzel olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır. İdeal burun tasarımı yapılırken bayanlarda zarafet on plana cıkarken, erkeklerde erkeklik karakterine yakışması dikkate alınmalıdır.
Burun Tıkanıklığı
Her iki burun deliğinin arasındaki kıkırdak ve derinleştikce kemik yapıya donuşen bolmeye septum denir. Septumun sağa ya da sola doğru kayması durumuna septum deviasyonu denir. İnsanların buyuk bir kısmında septum deviasyonu vardır. Septum deviasyonu olan kişilerin de buyuk coğunluğu bu durumun farkında değildir. Septum deviasyonu ya burunda tıkanıklık yaptığında ya da dışarıdan bakıldığında eğri gorunum oluşturduğunda kendini belli eder. Deviasyon durumunda burun deliklerinden biri daralırken diğer burun deliği daha geniş olur. Bu eşitsizlik, burun deliklerinden gecen hava miktarına yansır. Geniş olan taraftan daha fazla hava gecer, dar taraftan daha az hava gecer. Vucut, hava gecişini dengelemek icin geniş olan taraftaki konka adını verdiğimiz burun etlerinin buyutmeye başlar. Zamanla her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya cıkar. Burun ic muayenesi sırasında karşılaşılabilecek tum bu problemlerin tespit edilerek ameliyat planına dahil edilmesi gerekir. Unutmayın ki iyi bir burun estetiği aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır.
Burun Ameliyatı
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Genel anestezi gerektiren ameliyatların tumu, uygun donanıma sahip hastanede, ameliyathane ortamında yapılır. Ameliyat suresi, burundaki problemin buyukluğune gore 1 ile 4 saat arasında değişir. Burun ameliyatı sırasında kemik ve kıkırdaklara tasarımda belirlenen modele uygun şekil verilir. Buna gore kemik ve kıkırdakların fazlalıkları varsa alınır, eksiklik ya da cukurluk varsa yine kemik ve kıkırdak parcaları ile dolgu yapılır. Burun estetiği ameliyatı uygulamasında her cerrahın uyguladığı, alışık olduğu kendine ozgu tekniği vardır. Ben kemik yapılar şekillendirilirken asla kırmıyorum. Kemikleri kırarak şekillendirmek fazladan hasar oluşturduğu icin ameliyat sonrası ağrı, şişme, morarma gibi şikayetleri arttırıyor. Oysa kemiklerin ince, hassas keskilerle adeta bir heykeltıraşın yaptığı gibi kesilerek şekillendirilmesi ameliyatın kalitesini arttırıyor, ameliyatın daha kontrollu olmasını sağlayarak istenmeyen surprizlerin ortaya cıkmasını engelliyor, aynı zamanda ağrı, şişlik, morarmayı en aza indiriyor. Ben ayrıca ameliyatın bitiminde burun deliklerinin icine tampon yerleştirmiyorum. Bu sayede ameliyat sonrası burnunuzdan rahat rahat nefes alıp vermeniz mumkun oluyor. Ameliyat sonunda burnunuza verilen şekli korumak icin dıştan plastik kalıp yerleştiriyorum. Bu kalıp 1 hafta burnunuzda kalıyor.
Burun Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatı sonrası donem oldukca rahat gececektir, ameliyat olduğunuza dair fazla sıkıntı hissetmeyeceksiniz. Coğu kişinin rahatlıkla katlanabileceği kadar hafif ağrı olabilir, ağrı kesici ilaclar ile rahatlıkla dindirilebilir. Kendinizi iyi hissederseniz aynı gunun akşamı evinize donebilirsiniz veya istirahat etmek isterseniz geceyi hastanede gecirebilirsiniz. İyileşme donemini ayakta gecirirsiniz. Yatak istirahati gerekmeyecektir. Bu sure icinde dışarı cıkıp gezip dolaşabilirsiniz. Burun, goz kenarlarında cok fazla şişlik, morarma olmayacaktır. Oluşan şişlik ilk 1-2 gune kadar hafifce artabilir, sonra hızla inerek 1 hafta icinde kaybolur. Morarma oluşmuşsa, o da 1 hafta icinde tamamen kaybolur. 1 hafta sonra kontrole geldiğinizde burnunuzdaki plastik kalıbın cıkarılacağı zaman tum şişlik ve morarmalar duzelmiş olur, sanki hic ameliyat olmamış gibi normal hayatınıza donebilirsiniz. Burnunuzun şeklinin tam olarak oturması icin en az 6 ay gecmesi gerekiyor, gercek şeklini en az 6 ay sonra goreceksiniz. Bu arada ilk aylarda burnunuzu darbelerden, guneş ışığından korumanız, gozluk kullanmak yerine lens kullanmanız gerekiyor.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]