Burun ameliyatından sonra yiyeceklere dikkat edilmeli mi?En zor cerrahi operasyonlardan birisi olarak kabul edilen burun estetiği sonrasında, hastaların dikkat etmesi gereken bircok konudan bahsetmek mumkundur. Bu konulardan birisi de beslenme olarak bilinir. Estetik veya sağlık ihtiyacından dolayı yapılan burun estetiği ameliyatı sonrasında, hastanın istediği gibi bir sonuc elde edebilmesi icin doktor ve hasta arasında iş birliği sağlanmalıdır.
Burun estetiği geciren hastalar icin belirli ve sabit bir diyet listesi bulunmaz. Ancak hastaların beslenme ile ilgili bazı konulara dikkat etmesi ile, daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme surecinden soz edilebilir.
Oncelikle kabız olunmaması adına posalı gıdalar menulerde sıklıkla bulunmalıdır. Cunku kabızlık ile birlikte ıkınma ve zorlanma meydana geleceğinden, hastalarda burun kanaması olabilir. Yaralar henuz taze olacağı icin, bu tur bir risk alınmaması gerekecektir . Yemek yeme esnasında yuze gelebilecek sıcak buhardan uzak durulmalıdır.
Bu sebeple yemek, corba, sut, cay gibi ısıya neden olabilecek, buhar verebilecek sıcak gıdalardan kacınılmalıdır.
Protein icerikli gıdalarla, C vitamini bulunan gıdaların tuketilmesi ozellikle arttırılmalıdır. Bu tur gıdalar yara iyileşmesi ve soğuk algınlığına karşı olumlu etkiler sağlar. Bu nedenle et, balık, yumurta gibi protein icerikli gıdalar ile birlikte, portakal, limon, mandalina, kivi gibi C vitamini icerikli gıdalar da bolca tuketilmelidir.
Bununla birlikte nikotin icerikli tum tutun urunlerinden uzak kalınması şarttır. Nikotin, direkt olarak burun estetiğini olumsuz yonde etkileyecek bir urundur.
Yeterli sıvı desteği de bu surecte mutlaka sağlanmalıdır. Bu nedenle gunde 2,5-3 litre su icilmesi gerekir. Su ile birlikte bitki cayları da tercih edilebilir. Hastaların odem yapma ozelliği olan maden sularından uzak durması onerilir. Maden sularında bolca yer alan sodyum, odem oluşumunu tetikler.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]