Estetik burun ameliyatı nedir?
Nazoplasti (estetik burun ameliyatı) burnu yeniden şekillendirmek, kucultmek veya buyutmek icin yapılan bir ameliyattır. Ameliyatla burnun tum şekli değiştirilebileceği gibi sadece kucuk bir kısmı değiştirilerek yuzun diğer kısımlarıyla daha uyumlu hale getirilebilir.
Burun ameliyatlarında amac ne olmalıdır?
Estetik burun ameliyatlarında temel amac kişinin genel yapısına, yuzune yakışacak ve en onemlisi ilk bakışta ameliyatla duzeltildiği belli olmayan, rahat nefes almaya olanak sağlayan, doğal, guzel bir burun elde etmeye yonelik olmalıdır.
Estetik burun ameliyatı ile hangi sorunlar duzeltilebilir?
Bu ameliyatla burun sırtındaki cıkıntılar alınabilir, burun ve burun ve burun kanadı daraltılabilir, burun-dudak acısı değiştirilebilir, gecirilmiş kazalara bağlı veya nedeni bilinmeyen eğrilikler duzeltilebilir, doğuştan veya sonradan olmuş nefes almayı gucleştiren havayollarındaki eğrilikler ve tıkanıklıklar duzeltilebilir.
Estetik burun ameliyatı sırasında burun gorunumu dışında nelere dikkat edilmelidir?
Kişinin cene yapısı, elmacık kemiklerinin belirginliği veya cokukluğu, deri kalınlığı ve kalitesi, burundan nefes almanın azaltmaması ve gerektiği durumlarda artırılması uzerinde titizlikle durulması gereken konulardır.
Estetik burun ameliyatları başlıca kac ceşittir?
Estetik burun ameliyatları, primer(ilk kez) ve revizyon (Daha once yapılmış ameliyatlardan kalan kusurların duzeltilmesi)
olmak uzere başlıca ikiye ayrlır. Primer ameliyatlarda burun derisi, kemikleri, kıkırdakları doğal hallerinde olduğu icin hasta ve cerrah acısından istenilen sonucların elde edilmesi daha kolaydır. Sekonder ameliyatlarda ise kemik ve kıkırdaklar kuculmuş, parcalanmış, uzerindeki deri ve mukozaya yapışmış olabileceği icin ameliyat daha zor olup kulaktan kıkırdak transferi gibi ek işlemler gerektirebilir. Bu nedenlerle ilk ameliyatınıza karar verirken doktorunuzun bu konuda eğitim almış ve deneyimli bir cerrah olmasına dikkat ediniz.
Estetik burun ameliyatları hangi tekniklerle yapılabilir?
Ameliyat acık ve kapalı tekniklerle yapılabilmektedir. Kişisel olarak acık tekniği sadece bazı revizyon ve dudak yarığı burun ameliyatı olgularında kullanıyorum. Bu teknikle yaptığımız ameliyatları Aeshetic Plastic Surgery Dergisinde 1999 yılında yayınladık. Bu yayın acık rinoplasti konusunda ulkemizden uluslararası literaturde yer almış ilk yayınlardan biridir, ancak ilk defa ameliyat olan kişilerde deride iz bırakmaması ve daha az yapışıklığa neden olması nedeniyle kapalı tekniği tercih ediyorum.
Hangi tip anestezi kullanılır ameliyat ne kadar surer?
Ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir ve 2 saat civarında surer.
Ameliyat sonrası surec nasıl seyreder?
Ameliyat sonrasında konulan kısmi nefes almayı sağlayan kanallı tamponlar ameliyat sonrası 1.-2. gunde alcı ise 7. gunde cıkarılır.
Ameliyatın sonrasında gozkapaklarında daha yoğun olmak uzere yuzde şişlik ve morluk olabilir. Şişlik 2. gunden sonra azalmaya başlar. Gozlere buz uygulaması bu surecin daha hafif gecmesini sağlayabilir.
Ameliyat sonrası 24 saatte burundan sızıntı şeklinde kanama olabileceği icin hastalarımın bu sureyi hastanede gecirmelerini tercih ediyorum.
Ameliyat sonrası gunde hastaneden cıkan hastalarımı 3., 5. Gunlerde kontrole 7. Gunde ise alcıyı acmak uzere cağırıyorum. Daha sonrasında ise 2-3 gunde değiştirilen bantlarla takip ediyorum.
Burun alcısı ilk cıkarıldığında odem (doku şişliği) nedeniyle son gorunumune kavuşmuş değildir, ancak genel hatlarıyla ameliyatın başarısı hakkında fikir verir. Ameliyat sonrası 1. ayda odem 3. kişilerin farkedemeyeceği duzeydedir, ancak odemin tamamen gecip yapılan değişikliklerin tam olarak ortaya cıkması 6-8 ay alabilir.
Ameliyat sonrası gozluk kullanabilirmiyim?
Ameliyat sonrası alcı varken gozluklerinizi kullanabilirsiniz ancak alcı cıkarıldıktan sonra hafif cerceveli ve camlı gozlukleri kullanmakta fayda var.
Sonuclar kalıcımıdır?
Burun ameliyatı olacak olanların sıklıkla sordukları bir soru da sonucların kalıcı olup olmayacağı, burun ucunun sonradan duşup duşmeyeceğidir. Kendi tekniğimde burun kıkırdaklarına sadece dikişlerle şekil vermek yerine ameliyat sırasında cıkarılan kıkırdakları burnun ozellikle uc bolgesi desteklemek icin kullanıyorum. 1986-1992 yıllarında geliştirip 1993 yılında Aeshetic Plastic Surgery Dergisinde yayınladığım “Umbrella graft” ile burun ucu şekillendirme tekniğini gerekli durumlarda kullanıyorum.

[h=2]Ankara Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]