Analog veri nedir?Analog veri, 0 ile 1023 arasında değişebilen ve analog mantık ile calışan sensorlerden okunan veri tipidir. Dijitalden farklı olarak sadece 0 ve 1 almazlar. Kabaca duşunecek olursak 0 sinyal yok demek, 1023 tam gucte sinyal demektir. Aynı şekilde dijital veride de 0 hic sinyal olmadığı anlamına gelirken 1 sinyal var demektir. Biz de bu sinyallerin gucune bakarak analog veriyi işliyor ve kodlarımızda kullanarak Arduino projelerimizi calıştırıyoruz.
Grafiğe dokecek olursak:
Dijital Sinyal
Analog Sinyal
Bu noktada gorduğunuz gibi analog sadece sinyal var ve sinyal yok diye veri işlemiyor, ne kadar guclu olduğunu da anlamamızı sağlıyor. Voltajlar kafanızı karıştırmasın bu arada onlar ile işimiz yok, ben sadece mantığını anlamanız icin grafik koydum.
Analog veri hangi tip sensorlerde kullanılır?Cevap aslında cok basit, analog veri okumamızı gerektirecek analog sensorlerde. Peki hangi ornekler verilebilir, hangi ornekler verilemez? Analog sensorlere orenek verecek olursak joystick, ses sensoru, potansiyometre ornek gosterilebilir. Ornek gosteremeyeceklerimiz ise butonlar, pir sensorler ornek gosterilebilir. Bazı sensorler ise hem analog hem de dijital calışabilmektedir. Mesela toprak nem algılama sensorleri ile toprağın ne kadar nemli olduğunu olcebiliriz, bunun yanında nem miktarına bakmaksızın sadece nem olup olmadığını anlamak icin ise dijital veri kullanabiliriz.
Kod ve uygulanışSensore gerekli beslemeleri yapıyoruz, daha sensoru sinyal verdiği bacağı istediğimiz analog pine bağlıyoruz. (Ben A0'ı kullandım ve kod da ona gore hazırlandı.) Şunu ekliyorum analog zaten arduino IDE'de input olarak tanımlı olduğu icin ekstradan input diye tanımlamamıza gerek kalmadı.
C++:Panoya kopyala
//Codes by realmoonlight void setup() void loop()
Uygulanışını daha acıklayıcı olur diye video uzerinden anlattım dostlar, iyi seyirler. Sorularınızı sosyal uzerinden yazabilirsiniz youtube uzerinden yanıt verilmeyecektir.