Kulturumuzun en lezzetli, sağlık dolu ve protein zengini tatlılarındandır aşure zamanı geldi. Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, aşureyi kimler tuketmeli ve tuketirken nelere dikkat etmeli konusunda onemli uyarılarda bulundu.
Aşure tuketilirken dikkatli olunması tavsiyesinde bulunan Dyt Aksoylu, "Yuksek enerji ihtiyacı olanlar, buyume ve gelişme donemindeki cocuklar, sporcular icin iyi bir kaynak, emziren annelerde sut yapımını arttırmada destektir. Kilo almak isteyenler icinde oldukca sağlıklı bir besin deposudur. Obezite problemi veya kronik rahatsızlığı olanlar dikkatli tuketmelidirler. Diyabeti olan bireyler iceriğinde az şeker kullanmalı ve porsiyon olcusune dikkat etmelidirler" dedi.
"Aşurenin temel malzemeleri buğday, kuru fasulye ve nohuttur"
Aşure pişirirken temel malzemeler ile ilgili de bilgi veren Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, kullanılacak malzemeler ile ilgili şunları soyledi: "Aşurenin temel malzemeleri buğday, kuru fasulye ve nohuttur. Aşurenin protein kaynaklarıdır. Tercih edenler pirinc ve bulgurda katarak ceşitliliği arttırabilirler. Kuru ve yaş meyvelerden; kuru uzum, kuru dut, kuru kayısı, kuru incir, kuş uzumu, kestane, elma, ayva ve portakal kabuğu tercih edebilirsiniz. Kuru yemiş olarak; kabuksuz badem ici, kabuksuz fındık ici, ceviz ici, ciğ kaju, soyulmuş fıstık kullanmanız yeterli olacaktır. Kabuk tarcın, karanfil, kimyasal katkı maddesi icermeyen gul suyu kullanımı zengin bir aroma sağlayacaktır. Karanfili suda bekleterek, suyunu da kullanabilirsiniz. Doğal bal, pekmez veya az miktarda keci boynuzu tozu kullanarak şeker miktarını azaltabilirsiniz. Direk olarak keciboynuzu kullanımı da tatlılığı arttıracak ve kıvam verecektir. Diyabeti olan kişiler az miktarda şeker katarak, iceriğine ilave edecekleri meyvelerin vermiş olduğu tatlılıktan faydalanabilirler. Aşureyi suslemek icin besin değeri yuksek olan ceviz, fındık, fıstık, nar, tarcın, hindistan cevizinden faydalanabilirsiniz".
"Duduklu tencere kullanın ve kısık ateşte pişirin"
İcerisindeki malzemelerin besin değerini kaybetmemek icin pişirme tekniği cok onemli olduğunu vurgulayan Dyt. Aksoylu, "Haşladığınız buğday ve baklagilin suyunu kesinlikle dokmemelisiniz. Gaz oluşumunu onlemek adına bir gece oda sıcaklığındaki suda bekleterek bu suyu dokebilirsiniz. Baklagil turevlerinin besin değerlerinden daha verimli faydalanmak icin muhakkak duduklu tencere kullanın ve kısık ateşte pişirin".
Aşurenin cok faydalı olduğunu soyleyen Dyt. Aksoylu, faydalarını şoyle sıraladı:
Bitkisel protein icerdiğinden dolayı vejetaryenler icin avantajlıdır.
Kabızlığa şifa verir.
Omega-3'ten zengindir, hafızayı guclendirir.
Kalp ve damar sağlığını destekler.
B grubu vitaminlerinden zengin oluşu depresyonu uzaklaştırır.
Serotonin salgılatır, mutluluk ve libidoyu arttırır.
Şifa kaynağı aşure yerken dikkat
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Şifa kaynağı aşure yerken dikkat