Bazı calışmalar duşuk miktarda alkol tuketiminin iskemik kalp hastalığı ve diyabete karşı koruyucu olduğunu gostermiştir. Ancak son calışmalar bu goruşu desteklememektedir. Bu yayında alkol kullanımının sağlık uzerine etkisi incelenmiştir. Bireysel veya toplum seviyesinde alkol tuketimi ile ilgili 694 veri kaynağı ve 592 calışma verisi kullanılmıştır.
Global olarak, 2016 yılında insanların %32.5’i (erkeklerde %39, kadınlarda %25) alkol tuketmektedir. Bu oranlara gore 2.4 milyar kişi alkol almaktadır. Ortalama alkol tuketimi kadınlarda 0.73, erkeklerde 1.7 adet standart ickidir. Alkol tuketim oranı ve miktarı ulkelere gore buyuk değişkenlik gostermektedir.
Global olarak alkol tuketimi 7. olum nedenidir ve 2016 yılında yaşa gore standardize edilmiş kadın olumlerinin %2.2’si, erkek olumlerinin %6.8’i alkole bağlıdır. Yaş grubu 15-49 arası olanlarda alkol kullanımı başta gelen olum nedenidir ve bu yaş grubundaki olumlerin kadınlarda %3.8, erkeklerde %12.2’si alkole bağlıdır. Alkol tuketiminin yuksek olduğu toplumlarda toplum sağlığı uzerine etkisi dramatiktir.
Orneğin, Rusya’da 15-55 yaş arası erkek olumlerinin %75’i alkole bağlıdır. Bu yaş grubunda alkole bağlı olumlerin ilk uc nedeni tuberkuloz, trafik kazaları ve kendine zarar vermedir. Elli ve uzeri yaş grubunda alkole bağlı olumlerin başta gelen nedeni kanserdir.
Alkol tuketimi ile klinik olaylar arasındaki ilişkiye bakıldığında alkol tuketimi ile iskemik kalp hastalığı arasındaki ilişki “J” şeklindedir. İskemik kalp hastalığı icin erkeklerde gunluk 0.83, kadınlarda 0.92 standart icki miktarında iskemik kalp hastalığı rolatif riski erkeklerde 0.86 (0.80-0.96), kadınlarda 0.82 (0.72-0.95)’dir.
Diyabet ve iskemik inme icin de J şeklindedir ancak bunlardaki J şeklinde eğri istatistiksel olarak anlamlı değildir. Kanser dÂhil diğer tum klinik olaylarda alkol tuketimi arttıkca olaylar artmaktadır. Kanser dÂhil sağlık kaybının minimal olduğu alkol tuketim miktarı “0” (%95 uncertainty interval 0.0-0.8) tuketim olarak hesaplanmıştır ve iskemik kalp hastalığına karşı koruyucu etki dikkate alındığında bile gunluk tuketim arttıkca risk yukselmektedir.
Sonuc olarak, alkol tuketimi ciddi sağlık kaybına neden olmaktadır. Global hastalık yuku icinde başta gelen risk faktorlerindendir ve 15-49 yaş aralığındaki olumlerin yaklaşık %10’u alkole bağlıdır. Sağlık acısından guvenli alkol miktarı sıfır olarak hesaplanmıştır.
Kaynak: GBD 2016 Alcohol Collaborators. Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet. 2018 Sep 22;392(10152):1015-1035. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31310-2.
[h=2]İstanbul Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Az miktarda alkol tuketimi de sağlık icin zararlı!
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Az miktarda alkol tuketimi de sağlık icin zararlı!