Ebeveynlerin, cocuklarını en iyi tanıyan ve onların ozelliklerini en iyi bilen kişiler olduğunu soyleyen Doc. Dr. Guloğlu; “Cocuklarının bu tatilde derslerden kopacağını duşunuyorlarsa, gunluk calışmalarını devam ettirmeleri konusunda onları desteklemeleri onemli olacaktır. Eğer ebeveyn cocuğunun boyle bir tatile ihtiyacı olduğunu ve akademik başarısına iyi geleceğini duşunuyorsa, daha sosyal etkinliklerin olduğu (muze gezme, kitap okuma, tiyatro-sinema gitme vb) bir program hazırlayabilirler” acıklamasında bulundu.
En onemli etken: Ara tatillerin nasıl gecirildiği
Yeni eğitim-oğretim yılında uygulanacak olan iki ara tatil donemi ile ilgili onemli acıklamalarda bulunan BAU Eğitim Bilimleri Fakultesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bolum Başkanı Doc. Dr. Berna Guloğlu, “Bireysel farklılıkları dikkate aldığımızda tum duzenlemelerde olduğu gibi bu duzenlemenin de olumlu olarak etkilediği oğrenciler olduğu gibi olumsuz olarak etkilediği oğrencilerde olacak. Kimi icin bir nefes alma, tazelenme ve yeniden enerji depolama imkanı olurken, kimi icinse konsantrasyonunda kesilme ve motivasyonunda duşme; dolayısıyla da derslerde kopma yaşanacak. Burada onemli olan oğrencilerin yeni duzenlemeye hazırlanmaları ve ara tatilleri nasıl gecirdikleri olacak” ifadelerini kullandı.
Yeni bir duzenleme ile uc ara tatilin olması fikrinin oğrencileri etkileyebileceğini belirten Doc. Dr. Berna Guloğlu; “Yıllardır alıştıkları bir duzen var, o duzeni tamamen değiştirdiğinizde, ozellikle değişikliklerden hoşlanmayan oğrenciler icin sıkıntı oluşturabilir. Değişikliklere acık olan ve kolay uyum sağlayanlar icin daha az sıkıntı oluşturacak. Onlar cabuk adapte olacaklar. Bu sistemin okula yeni başlayacak oğrencilere uygulanması daha etkili olabilirdi. Onlar icin okul demek uc ara tatil demek olurdu” dedi.
Uygulama bircok ulkede var
Bu uygulamanın olduğu bircok ulkenin olduğunu soyleyen BAU Eğitim Bilimleri Fakultesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bolum Başkanı Doc. Dr. Guloğlu, kitap okuyarak, farklı kulturleri oğrenerek, sosyal sorumluluk projelerinde gorev alarak da dinlenebileceğini soyleyen Doc. Dr. Berna Guloğlu; “İnternette takılarak, bilgisayar oyunu oynayarakta dinlenebilirsiniz. Bu noktada dinlenmeden ne anladığınız onemli olacak. Oz-denetim becerileri cok gelişmemiş oğrencilerimiz icinde veliler denetleme mekanizmalarında onemli olacak. Hem dinlenecekleri hem de oğrenecekleri etkinlikler planlamaları ve cocuklarının bu plana uymalarını sağlamaları gerekecek. Eskiden bunu senede bir kere yapıyordu veli, şimdi uc kere yapmak durumunda kalacak” şeklinde konuştu.
Tekrar yapmaya daha cok onem verilmeli
Yeni ara tatil sisteminin ozellikle 1. sınıflar icin sıkıntı olabileceğini de belirten Doc. Dr. Guloğlu; “Yeni okumaya gectikleri donem olacak ve bir haftalık kopma gerilemeye yol acabilir. Velilerin evde oğrenilenleri tekrar etmesi gerekecek. Sınava hazırlananlar icinse zaten tatillerde de calışmaya devam ediyorlar. Ozellikler hedefleri olan oğrenciler tum tatillerde hız kesmeden calışmaya devam ediyorlar. Okul odevleri olmadan sadece sınava yonelik calışma yapma imkanlarının olması duygusal olarak rahatlatabilir. Bir hafta boyunca hicbir tekrar yapmayan oğrenci icin bilgi kaybı olacaktır, ama ara sınıflar icin bu bilgi kaybının uzun sureli olacağını sanmıyorum. Okul acıldıktan sonra bir hafta icinde giderilebilir, eğer oğrenci isterse” diyerek sozlerini tamamladı.
Ara tatil, 1. sınıflar icin sıkıntılı olabilir
Eğitim Haberleri0 Mesaj
●98 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Eğitim Haberleri
- Ara tatil, 1. sınıflar icin sıkıntılı olabilir