Astımla dost olmak mumkun!Tum dunyada 150 milyondan fazla astım hastası bulunuyor. 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları’na katılan 196 atletin 43’unun astım hastası olduğu ve 34’unun astım ilacı kullandığı biliniyor. Bu sonuc, astımla da yaşam kalitesini bozmadan bir hayat surmenin mumkun olduğunu gosteriyor. Astım tamamen iyileşmese de kontrol edilebilen bir hastalıktır.
Astım nedir?
Astım; ceşitli faktorlerle hava yollarında oluşan enflamasyon (iltihaplanma) sonucu, solunum yollarının daraldığı ve solunumun gucleştiği kronik bir akciğer hastalığıdır. Nobetler halinde seyreder.
Cok sayıda faktor astıma neden olabiliyor
Astımı oluşturan ve tetikleyen faktorler yuzlerce olabilir. Ozetle gruplandırmak gerekirse bunlar; infeksiyon ajanları, polenler, tozlar, kokular, hava kirliliği, soğuk, ısı değişiklikleri, gıdalar, rutubet, nem, egzersiz, burun sorunları, gulme, koşma, stres ve bazı ilaclardır.
Astımın belirtileri
Nefes darlığı, goğuste sıkışma, nefes alıp verme sırasında hırıltı sesi duyulması, oksuruk (ozellikle sabaha karşı uykudan uyandıracak şekilde olması) astımın tipik belirtileridir. Bu durumların tekrarlanmasına astım krizi ya da astım atağı (nobeti) denir.
Astım krizi esnasında yapılması gerekenler
Astım krizinde ilk yapılacak şey, hızlı ve etkili bronkodilator ilac inhale ettirmektir. Sonrasında ilave tedaviler eklenir.
Astım tedavisiyle ataklar kontrol altına alınıyor
Astım kendiliğinden veya tedaviyle normale donse de tekrarlayabilir. Kesin sonucla tedavi edilebilen değil, ancak kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Astım tedavisinde, nobette kriz durumunda solunum yolu ve damardan ilaclar verilerek sakinlik sağlanmalıdır. Bir başka tedavi şeklinde ise; kriz dışı, uzun sureli etkili ilacları duzenli kullanmak ve tetikliyicilerden uzaklaşmak suretiyle hastada iyileşme sağlanır. Astım tedavisinin uzun surebileceği bilinmeli, duzenli takip ihmal edilmemeli ve tetikleyenlerden korunmaya ozen gosterilmelidir.
Astım hastalarının yapması gerekenler
Bir astım hastası; tetikleyicilerden uzak kalmalı, hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalı, onleyici ve tedavi edici ilacları zamanında kullanmalıdır. Hastalık hakkında yeterli bilgi sahibi olunmakla hastalıkla dost olunur, daha rahat bir yaşam surulur. Aksi halde krizler tekrarlar, sıklaşır, problem solunum yetersizliğine kadar ulaşır. Bilgi edinmeyen, zamanında ilaclarını kullanmayan hastalar daima rahatsızlık yaşar.
Cocuk ile yetişin astımı arasındaki farklılıklar
Cocuklardaki astımın nedenleri ve tedavi yontemleri bakımından farklılıklar olabilir. Ancak değişmeyen bir şey vardır; hastalık hep akciğerlerdedir.
Uzm. Dr. Sinan Gurkan
Goğus Hastalıkları Uzmanı
[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Astımla dost olmak mumkun!
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Astımla dost olmak mumkun!