RAMAZANI KARŞILAMAK
Aziz mu'minler!
Rahman ve Rahîm olan yuce Allah'ın bizlere sayısız nimetlerinden biri de Pazartesi gunu idrak edeceğimiz Ramazan Ayıdır. Ramazan ayı hakla batılın, hidayetle sapıklığın, iyilikle kotuluğun birbirinden ayırt edildiği aydır. O'nun hakkında Rasul-i Ekrem (s.a.v.) şoyle buyururlar: "Oruc da, Kur'an da kıyamet gununde mu'mine şefaat edecektir. Oruc diyecek ki: Rabbim ben orucluyu gunduzleri yemekten, icmekten ve tabii zevklerden alıkoydum; beni hakkında şefaatci kıl! Kur'an da şoyle diyecek: Rabbim ben Kur'an okuyan kulunu geceleri uyku ve istirahatından alıkoydum; ona şefaat etmeme izin ver! Bunun uzerine orucla Kur'an'ın bu niyazları kabul edilerek şefaat edeceklerdir."[1]
Muhterem Mu'minler!
Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden, hastalıklardan temizlenebileceğimiz bir aydır. Biz bu ayda yemek, icmek gibi tabii ve meşru arzularımızla mucadele ederiz ki gunah ve yasak zevklerimizi terketme iradesini kazanabilelim. Ramazan ayı insanî duygularımızın kuvvetleneceği, hislerimizin inceleceği, şuurumuzun derinleşeceği bir terbiye ayıdır.
Peygamber Efendimiz bir hutbesinde şoyle buyurmuşlardır: "Ey insanlar! Buyuk ve mubarek bir ay sizi golgesi altına almıştır. Bir ay ki, icinde bin aydan daha hayırlı olan bir gece, Kadir gecesi vardır. Bir ay ki Allah, gunduz orucunu farz, gece ibadetini teravihi sunnet kılmıştır. Bu ayda bir iyilik yapan, başka zamanlarda bir farzı yerine getirmiş gibi sevap kazanır. Bu ayda bir farzı yerine getiren kimse de başka aylarda yetmiş farz eda etmiş gibi olur."
Ramazan sabır ayıdır, sabrın mukafatı ise cennettir. Ramazan eşitlik ayıdır, mu'minin rızkının coğalacağı bir aydır. Kim bu ayda bir orucluya iftar verirse, bu davranışı gunahlarının affedilmesine, kendisinin cehennemden kurtulmasına vesile olabilir. Aynı zamanda iftar verilenin sevabı da onun payından eksilmemek şartıyla kendisine verilir,
Ashab-ı Kiram:
"Ya Resulallah, hepimiz orucluya iftar verecek şey bulamayız, dediler."
Resul-i Ekrem:
"Allah bu sevabı, orucluyu, bir tadımlık sut, bir hurma tanesi veya bir yudum su île iftar ettirene de verir." dedi. Ve devamla şoyle buyurdu:
"Kim bir orucluyu doyurursa, Allah ona kıyamet gununde benim kevserimden oyle bir şerbet icirir ki cennete girinceye kadar susamaz. Ramazan ayı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten, kurtulma ayıdır. Kim o ayda calıştırdığı kişilere kolaylık sağlarsa Allah o kimseyi de affeder ve ateşten korur."
Ramazani Karsilamak
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ramazani Karsilamak