AritmilerAritmiler kalbin uyarı sisteminde oluşan bazı bazukluklar sonucunda ortaya cıkan kalbin atım ritmi bozukluklarıdır. Normal bir erişkinin kalbi dakikada 72 defa kasılarak vucudun dokularına kan pompalar. Bu duzenin belli sınırlar dışında yavaşlaması, hızlanması, duraklaması gibi bozukluklar aritmi olarak adlandırılır.
Kalbin normalden daha az kasılması ile sonuclanan aritmilere bradikardi adı verilir. Bradikardiler genellikle ya kalbin kasılması icin gerekli elektriksel uyarıyı oluşturan duğumun (SA duğumu) normalden az uyarı oluşturması veya normal sayıda uyarı oluşturulsa bile bu uyarıların ileti yollarının her hangi bir yerinde bloke olması sonucu oluşur. Bu tip aritmiler bayılmaya neden olmadıkları surece fazla bir rahatsızlığa neden olmazlar. Bazı bradikardi tipleri şunlardır:
[h=3]1- Sinus bradikardisi:[/h]Normal olarak antreman yapan sporcularda gozlenen bir bradikardidir. Ancak dakikada 35 atımdan daha fazla yavaşlamaya neden olan SA nod bozukluklarında bulgu verebilir ve tedaviye ihtiyac gosterir.
[h=3]2- Sinus Duraklaması:[/h]SA duğumunun belli zamanlarda uyarı cıkarmayı durdurması ile oluşur. Bu duraklamalar bir kac saniye surebilir ve genellikle bayılma ile sonlanır.
[h=3]3- AV blok:[/h]SA duğum tarafından oluşturulan uyarıların hepsinin kalbin vucuda kan pompalayan karıncıklarına gecmemesi sonucu oluşan bradikardilerdir. Tam (uyarıların hicbiri gecmez) veya kısmi bloklar (orneğin iki uyarıdan biri gecer) şeklinde olabilir.
Kalbin dakikadaki kasılma sayısının normalden daha fazla olması ile sonuclanan aritmilere taşikardi adı verilir. Taşikardiler atriyal ve ventrikuler taşikardiler olarak ikiye ayrılır. Kalıcı atriyal taşikardiler genellikle kalbin dokulara gonderdiği kan miktarını bozmadığı icin kalıcı ventrikuler taşikardilerden daha az tehilikelidir. Kalıcı ventrikuler taşikardiler ise sıklıkla ani cokuşler ve olume neden olabilirler.
Atriyal (kalp kulakcığı) taşikardiler ikiye ayrılır: duzenli atriyal taşikardiler ve duzensiz atriyal taşikardiler.
Duzenli atriyal taşikardiler:
[h=3]Sinus taşikardisi:[/h]Sinus taşikardisi: SA duğum tarafından oluşturulan uyarıların fizyolojik veya patolojik olarak 100 vuru/dakika’nın uzerinde olması olarak tanımlanır. Genellikle bazı hastalıklar sonucunda oluşur.
[h=3]Paroksismal atriyal taşikardi:[/h]Genellikle ani bir şekilde gelişir. Genellikle başka bir kalp rahatsızlığı olmayan bireylerde gozlenir, kalp hızı genellikle 150-250 vuru/dakika duzeylerindedir.
[h=3]Atriyal flatter:[/h]Genellikle başka kalp hastalığı olan bireylerde oluşur (orneğin koroner arter hastalığı). Genellikle son derece yuksek atriyal vuru sayısı (220-400 vuru/dakika) olmasına rağmen kalbin kan pompalayan karıncıklarının kasılma sayısı bu hızın belli bir kısmından oluşur.
Duzensiz atriyal taşikardiler:
[h=3]Atriyal Fibrilasyon:[/h]Kalbin kulakcıklarında duzenli kasılmalar olmadan birbiri ile koordineli olmayan cok sayıda duzensiz uyarıların karıncık kasılmalarından sorumlu AV duğume gonderilmesi sonucu kalp karıncıklarında da duzensiz kasılmaların oluşması sonucu oluşan duzensiz bir aritmi tipidir. Atriyal fibrilasyona neden olabilecek bazı nedenler şunlardır; stres, ateş, aşırı alkol tuketimi, vucut suyunun azalması, koroner arter hastalığı, kalp krizi vb.’dir.
[h=3]Cok-merkezli Atriyal Taşikardi:[/h]Bu tip taşikardide kalbin kulakcıkları senkronize bir şekilde kasılmasına rağmen, kasılmayı sağlayan uyarı SA duğumden kaynaklanmaz. Bir den fazla aynı anda oluşan uyarılar kulakcığın bircok noktasından oluşur. Bu tip taşikardisi olan hastaların bir coğunda daha onceden bulunan akciğer hastalığı vardır.
[h=3]Duzensiz Atriyal Flatter:[/h]Ağer atriyal flatter değişik bloklarla birlikte ise kalp ritmi duzensizleşir.
Ventrikuler (kalp karıncığı) taşiaritmiler uce ayrılır:
[h=3]Prematur Ventrikuler Kasılma (PVC):[/h]Bu aritmi turunde kalp atımları direk olarak ventrikulden oluşan ve His-purkinye ileti sistemine uğramayan uyarılardan oluşur. Bu nedenle bu aritmi turu kalbin kulakcıklarının duzenli kasılmasını genellikle bozmaz.
[h=3]Ventrikuler Taşikardi:[/h]Duzenli bir kalp ritm bozukluğudur ve genellikle 120 vuru/dakika’nın uzerindeki kalp hızına neden olur. Bu aritmi tipinde normal atriyal kasılma devam ederken AV uyumsuzluk nedeniyle bozulmuş ventrikuler ritm vardır. Bu aritmi turunde kalbin gevşeme fonksiyonuda bozulmuştur. Surekli olan ventrikuler taşikardiler genellikle hayatı tehdit ederler, eğer tedavi edilmezse olume neden olabilirler.
[h=3]Ventrikuler Fibrilasyon:[/h]Hic bir duzeni olmayan ventrikul kasılmaları nedeniyle kalbin kan pompalama yeteneği tamamen kaybolmuştur. Bu nedenle ventrikuler fibrilasyon eğer duzenli bir ritme donuşturulmezse olum ile eşdeğerdir. Aritmilerin hepsi ya rutin doktor kontrollerinde veya neden oldukları acil durum nedeniyle hastaneye başvurulduğunda cekilen EKG sonucunda tanınır. Tedavide aritmi tipine gore secilecek bazı ilaclar kullanılmaktadır.
[h=2]Adana Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]