Antioksidanlar nedir ?Alınan her nefeste vucutta serbest radikaller oluşur. Hava kirliliği, kronik hastalıklar, sigara, pasif icicilik, diyetsel kanserojenler, enfeksiyonlar, kuvvetli egzersiz, stres ve guneşe maruz kalma vucutta serbest radikalleri arttırabilecek faktorlerdir. Bu serbest radikaller vucutta biriktikce sağlık kotuleşir ve yaşlanma hızlanır. Kırışıklıklardan ciddi hastalıklara kadar sizi herşeye karşı dayanıksız hale getirir.
Antioksidanlar Nasıl Yararlar Sağlar ?
Yaşlanma surecini geciktirir.
Kolesterol seviyelerini duşurur.
Pek cok ceşit kanser riskini azaltır.
Tumorlerin buyumesini durdurmaya yardım eder.
Vucuda alınan kanserojenlerin zararlı etkilerini gidermeye yardım eder.
Vucudu, sigara icmenin verdiği zararlara karşı savunur.
Aterosklerozis (damar sertliği) riskini azaltır.
Kalp rahatsızlığı ve felce karşı korumaya yardım eder.
Gorme kaybına neden olan makuler dejenerasyondan korunmaya yardım eder.
Kronik akciğer hastalıklarına (astım, bronşit, anfizem gibi) karşı korunmaya yardımcı olur.
Cevresel kirliliklere karşı koruma sağlar.
Son zamanlarda en cok on plana cıkan antioksidanlar A, C ve E (tokoferol) vitaminleri, selenyum minerali, beta karoten, likopen gibi karotenoidlerdir.
Kalbimizin dostu Beta Karoten
Beta karoten vucutta serbest radikallerin oluşumunu engeller.
Kalp krizi ya da felce sebep olan, ateroskleroz ya da damar sertliğini onlemeye yardımcı olabilir.
Pek cok kanser riskini azalttığı gosterilmiştir.
En cok bulunduğu besinler havuc ve kayısıdır.
Fazlası zehirlenme yapmaz; fakat aşırı miktarda tuketimi cildin turunculaşmasına sebep olabilir.
Gingko Biloba
Hucreleri serbest radikallerin hasarlarından korur. Boylece yaşlanma surecini yavaşlatır ve kanseri onlemeya yardımcı olur.
Kalbe ve vucudun diğer parcalarına daha fazla oksijen desteği sağlar.
Zihinsel işlevi ve konsantre olma yeteneğini geliştirir. Alzheimer hastalığına yakalananlarda algılama ve sosyal işlevleri geliştirebilir.
Bu bitkiyi aspirin ile birlikte kullanmak kan canağına benzer gozlere neden olabilir.Kalp hastası olan ve aspirin kullanan bireylerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Koenzim Q10
Kuvvetli bir antioksidandır. Vucudu serbest radikallerin hasarlarına karşı korur.
Enerji uretimindeki hayati rolu yuzunden her hucrede bulunur.
Vucut tarafından uretilir. Fakat C vitamini ya da B temelli vitaminler (B12,B6 gibi) ve folik asit eksikliğinde uretimi sekteye uğrar.Az yeme alışkanlığı, stres ve enfeksiyon da vucudun uygun miktarlarda uretmesini etkileyebilir.
Yaşlanmayı onler. Ayrıca yaşlanma ile ilgili bircok hastalığın tedavisinde kullanılan ilacların kotu etkilerini azaltır.
Kalbin sağlıklı calışmasına yardım eder ve kardiyovaskuler hastalıklarda iyileştirici etkiye sahiptir. Kalp krizi riskini azaltır.Kalbe yararlı olduğu kadar beyin icin de yararlıdır. Beyni yaşlanmaktan korur.
Bağışıklık sistemini guclendirir.
Oncelikle balık (uskumru ve sardalye) ve ette (kalp, karaciğer, bobrek, sığır eti ve kumes hayvanları); fakat genel olarak tum canlılarda ve pek cok yiyecekte (yer fıstığı, soya yağı) ceşitli oranlarda bulunan organik, doğal, yağda cozunen, vitamin benzeri bir maddedir.
Gebe ve emziren annelerde kullanımı sakıncalıdır.
Likopen (Laykopen)
Guclu bir antioksidan olan likopen; vucutta, vucuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır.
Tutun icimi ve guneşin UV ışınlarına maruz kalma gibi kanserojenlere karşı likopenin koruyucu olduğu gosterilmiştir. Ayrıca kanser hucrelerinin buyumesini engellediği gorulmuştur. Yanı sıra; prostat, mesane, pankreas ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini azalttığı yapılan pek cok calışmada gosterilmiştir.
Likopen; domates, karpuz, kırmızı greyfurt ve diğer meyve ve sebzelerde kırmızı rengi veren antioksidandır. En cok karpuz ve domateste bulunur.
Melatonin
Antioksidan gorevi goren bir hormon olan melatonin aynı zamanda vucudumuzun uykuya dalmasına sebep olduğundan uyku hormonu olarak da bilinir. Ana gorevi vucut saatini ayarlamaktır.
Cok kuvvetli bir antioksidan olan bu hormon gece boyunca vucuttaki hasarları onarmaya calışırken diğer antioksidanların etkilerini de arttırır.
Ozellikle Alzheimer hastaları dahil bir cok hastalığa neden olan beyin hucrelerinin oksitlenme zararını onlemeye yardımcı olan melatoninin yaşlandıkca seviyesi azalır.
Dışarıdan tablet olarak melatonin almak, uyku duzenini hemen değiştitdiği gibi jetlag icin de kullanılır.
Antioksidanların vucudumuza ne kadar faydalı olduğunu okudunuz. Bu ihtiyac suplemenler ile de karşılanabilmekte ancak; her insanın vucudu ve ihtiyacları farklı olduğundan kullanılmadan once mutlaka doktora danışılmalıdır.
[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Antioksidanlar nedir ?
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Antioksidanlar nedir ?